Spekkoek

Gepubliceerd op 16 maart 2019 om 16:00

Het bakken van spekkoek stond al heel lang op mijn lijstje, maar omdat je overal als eerste leest dat dat zo'n enorm langdurig project is, had ik het nog niet gedaan. Blijkt dat echt reuze mee te vallen! In een uur had ik de spekkoek gebakken. Best snel, toch?


Het 'ingewikkelde' zit 'm vooral in het feit dat je elke cakelaag apart bakt. Omdat een klein laagje cake maar een paar minuten baktijd nodig heeft, en je meteen daarna de volgende laag bakt, moet je er voortdurend bij blijven staan en goed opletten dat de cakelaag niet aanbakt. Maar dat is dan ook het enige ingewikkelde. Dat opletten is trouwens wel echt nodig, want toen één van onze jongens mij iets vroeg liep ik een paar tellen bij de oven weg. Meteen een aangebrande laag! Oeps. Gelukkig kon ik de aangebakken cakelaag er weer afpellen, dus gelukkig was de spekkoek uiteindelijk toch gewoon gelukt. 


Weet je trouwens waarom het een spekkoek heet? Niet omdat er spek in zit, maar omdat de laagjes cake lijken op de laagjes die je ook in repen spek ziet. Toch leuk om te weten!


Ingrediënten

 • 15 middelgrote eieren
 • 500 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 500 gram witte basterdsuiker
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 200 gram bloem
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel pandan pasta (dit kun je bij een toko kopen; de meeste supermarkten hebben het helaas niet)
 • 4 theelepels kaneelpoeder
 • 2 theelepels gemalen kardemom
 • 2 theelepels gemalen kruidnagel
 • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
 • 2/3 theelepel anijspoeder


En zo maak je 'm

 1. Verwarm de grill van je oven voor op de middelste stand. 
 2. Leg een vel bakpapier op de bodem van een ronde springvorm van 24 cm en klem daarna de rand er om heen. Vet de vorm vervolgens in met bakspray of boter. 
 3. Splits de eieren en bewaar zowel het eiwit als het eigeel. Klop het eiwit op totdat je er stevige pieken die rechtop blijven staan mee kunt maken. Kluts in een andere kom het eigeel door elkaar. 
 4. Mix de boter, basterdsuiker en vanillesuiker door elkaar. Mix daarna de bloem en het zout er door. 
 5. Mix het geklutste eigeel door de massa. Mix daarna het opgeklopte eiwit er door. 
 6. Verdeel het beslag over drie kommen; zorg er voor dat in elke kom evenveel beslag zit. Roer de pandan pasta door één van de drie kommen. Dit wordt de groene laag. Mix de kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en anijs door elkaar en meng dit door de tweede kom. Dit wordt de bruine laag. De derde kom laat je zo; dit wordt de witte laag.
 7. Verdeel 4 eetlepels van één van de drie kleuren beslag over de bodem van de springvorm. Zet de springvorm onder de grill en bak de laag in 2-4 minuten gaar. Hoe lang het precies duurt hangt af van je grill. Je moet er dus bij blijven staan, want als je even niet oplet brandt de cakelaag aan! Je kunt eventueel met een satéprikker testen of de cakelaag gaar is.
 8. Haal de springvorm uit de oven. Prik eventuele luchtbellen met een satéprikker door en druk de cakelaag met je hand voorzichtig aan, zodat de cakelaag overal mooi plat is.
 9. Verdeel vier eetlepels van de volgende kleur beslag over de zojuist gebakken cakelaag. Omdat die warm is, smelt het beslag en kun je het gemakkelijk verdelen over de springvorm. Bak ook deze laag weer 2-4 minuten onder de grill. 
 10. Haal de springvorm uit de oven, prik luchtbellen weer door, druk de cakelaag voorzichtig aan en schep daarna 4 eetlepels van de 3e kleur beslag op de net gebakken cakelaag. Bak ook dit weer 2-4 minuten onder de grill. 
 11. Herhaal dit zo voor elke cakelaag, waarbij je de kleuren beslag steeds om en om in de springvorm schept en daarna 2-4 minuten onder de gril bakt.
 12. Als de grill op een gegeven moment te hard bakt zodat de bovenlaag aanbrandt maar de cake nog niet gaar is, zet hem dan een standje lager. 
 13. Test als al het beslag op is en je alle laagjes hebt gebakken met een satéprikker of de spekkoek overal gaar is. Als er nog beslag aan blijft kleven, bak de spekkoek dan nog 5-10 minuten op 180 graden. 
 14. Laat de spekkoek in de springvorm afkoelen en snijd hem daarna in punten of plakken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.