Deze zachte en licht zoete Tsjechische broodjes zijn gevuld met jam. En het is heel leuk en eenvoudig om ze te maken! Ik dacht altijd dat het ingewikkeld was om gevulde broodjes te maken, maar dat valt reuze mee.
Ik zag deze broodjes tijdens onze laatste vakantie in Slowakije, en heb ze toen meteen opgeschreven. Die wilde ik thuis ook een keer maken! Nu had ik er eindelijk de tijd voor. Ik maakte ze met mijn zelfgemaakte bramen-appeljam, maar je kunt er natuurlijk elke willekeurige andere jamsoort voor gebruiken. Deze broodjes zijn het allerlekkerst als ze nog een beetje warm zijn!
Ingrediënten voor 16 broodjes
- 500 gram tarwebloem
- snuf zout
- 75 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 7 gram droge gist
- 250 ml lauwe melk
- 75 gram ongezouten roomboter, gesmolten
- 1 middelgroot ei
Voor de vulling:
- 16 eetlepels jam naar keuze
En verder:
- klontje roomboter
- poedersuiker of decoratiesuiker
En zo maak je ze
- Roer de bloem, zout, kristalsuiker en vanillesuiker door elkaar. Meng daarna de gist er door.
- Voeg de melk, gesmolten boter en het ei toe. Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
- Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek die af en laat het deeg vervolgens bij kamertemperatuur 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Stort het deeg er op en rol het met de deegroller uit tot een vierkante deeglap van ongeveer 1 cm dik. Snijd het deeg in 16 vierkantjes.
- Leg in het midden van elk vierkantje een eetlepel jam. Knijp eerst de punten van het vierkantje vervolgens boven de jam dicht en knijp daarna ook de nog openstaande zijkanten van het deeg er bij, zodat de jam helemaal is ingesloten door deeg. Doe dit bij elk vierkantje.
- Leg elk stukje deeg met de samengeknepen kant naar onderen in een ingevette ovenschaal. De deegballen mogen tegen elkaar aan komen, dan is het eindresultaat het mooist.
- Bak de broodjes in ongeveer 35 minuten gaar in de oven. Haal de ovenschaal uit de oven en laat de broodjes in de schaal afkoelen. Besmeer de nog warme broodjes met een klontje boter. Laat de broodjes daarna een paar minuten verder afkoelen en bestrooi ze dan met wat poeder- of decoratiesuiker.
Reactie plaatsen
Reacties