Tulband brioche

Gepubliceerd op 18 december 2018 om 16:00

Gaan jullie ook speciaal brood bakken voor de kerstdagen? Ik maakte alvast deze heerlijk zachte tulband brioche met noten er door! 

 

Zo fijn om weer eens een brood te kunnen bakken, trouwens! Het was de afgelopen maanden zó druk dat ik daar niet zo veel tijd voor had. En nu het net weer wat rustiger wordt zijn we thuis de woonkamer aan het verbouwen. Echt alles is zo langzamerhand al van zijn plek geweest... Onze grote servieskast gaat er uit, dus alles wat daar in zit moet er óók uit. En daar zit nogal wat in... Overigens niet erg om dat eens goed op te ruimen, want dan kom je er achter hoeveel spullen je niet eens gebruikt en die dus wel gewoon weg kunnen. Ruimt weer lekker op! 


En als de stofwolken dan zijn opgetrokken, ga ik ook zeker een kerststol bakken. Maar dan ga ik 'm een beetje anders dan volgens het 'normale' recept maken, want de mannen hier houden niet van krenten en sukade. Dus dat laat ik er uit. Gewoon alleen rozijnen en wat noten, denk ik. En spijs natuurlijk! 

 
Ingrediënten 

 • 350 gram tarwebloem
 • 7 gram droge gist 
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 5 gram zout
 • 120 gram ei
 • 150 gram melk, op kamertemperatuur
 • 100 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
 • 100 gram walnoten, gehakt
 • 100 gram amandelen, gehakt
 • beetje poedersuiker

 

En zo maak je 'm

 1. Roer de bloem, gist en suiker door elkaar. Roer daarna het zout er door heen. 
 2. Zet de blokjes koude boter klaar op het aanrecht, zodat ze een beetje op temperatuur kunnen komen. 
 3. Voeg de melk en ei toe aan het bloemmengsel en kneed het deeg met een standmixer in ongeveer 5 minuten tot een plakkerig deeg. 
 4. Doe al knedend één voor één de blokjes boter bij het deeg. Kneed het deeg nog 7-10 minuten tot een zacht deeg. Het blijft plakkerig en slap; dat hoort zo! Je moet er geen extra bloem aan toevoegen. 
 5. Kneed met de hand de noten door het deeg.
 6. Vet een kom in met wat zonnebloemolie of bakspray. Leg de deegbal er in, dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
 7. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en stort het deeg er op. Druk de lucht uit het deeg en bol het deeg daarna op, zodat je een mooie bal krijgt. Dat krijg je door het deeg aan de zijkanten onder het deeg te duwen en het deeg ondertussen met twee handen rond te draaien. 
 8. Dek de deegbal af met een theedoek en laat hem 10 minuten rusten. 
 9. Vet een tulbandvorm van 20 cm doorsnede in met bakspray of boter.
 10. Strooi een beetje bloem in het midden van de deegbal. Prik met je vinger een gat in het midden en maak daarna voorzichtig met je vingers het gat groter. Zorg er voor dat het deeg niet scheurt. 
 11. Draai het deeg om, zodat de lelijke kant aan de bovenkant ligt. Leg het deeg voorzichtig in de tulbandvorm. Dek de vorm af met de theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. 
 12. Verwarm de oven voor op 190 graden. 
 13. Bak de brioche in ongeveer 45 minuten gaar in de oven. Leg zo nodig na 15-20 minuten baktijd een vel aluminiumfolie over het brood, om te voorkomen dat het te donker wordt. Stort het brood na het bakken op een rooster en laat daar afkoelen. 
 14. Strooi voor het serveren een beetje poedersuiker over het brood. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.