Gierst brood (poging 1)

Gepubliceerd op 29 mei 2018 om 16:00

AFGEKEURD! Ik ben aan het experimenteren met gierst & dat gaat lang niet allemaal in één keer goed. "Hé, je hebt een hele grote kokosmakroon gebakken," riep Jan Albert zodra hij dit gierstbrood zag. :-) Daar had 'ie wel een punt mee, want de structuur van dit 'brood' lijkt ook meer op een knapperige koek dan op een zacht brood. Geen succes dus.

Gierst is een graansoort met kleine korrels die bij de grasfamilie hoort. Je kunt gierst koken en het daarna als rijst eten, maar je kunt er ook meel van maken & daar mee bakken. Verder kun je de gierstkorrels net als maïs poffen, zodat je gierstpopcorn krijgt. Dat laatste heb ik trouwens ook geprobeerd, maar in plaats van popcorn kreeg ik gewoon bruin geroosterde gierst. Niet echt succes met de gierst dus tot nu toe, haha!


Overigens vind ik dat experimenteren wel erg leuk. Het is net een soort puzzel: waarom werkt het niet zoals ik had bedacht? Waar ging het mis? Wat kan ik de volgende keer anders doen? En dan weer lekker een nieuwe poging wagen, net zolang totdat het wél goed is. Heerlijk. :-) 

Waar ging het dan mis bij dit brood, vraag je je misschien af? Ik had verwacht dat het laten rijzen van het deeg het lastigste zou zijn, want er zitten geen gluten in gierst. Maar bij het maken van het deeg ontdekte ik dat de gierst helemaal geen vocht opnam; in plaats van deeg kreeg ik dus een papje met gierst er in. Ik had de gierst zelf vermalen tot meel en ik vermoed dat mijn meel nog veel te grof was. Met veel fijner meel gaat het misschien wel beter. Dat lukte mij met een koffiemolentje in elk geval niet. Ik ga het dus zeker nog een keer proberen, maar dan met ánder gierstmeel. 

 

En ik ga het ook eens experimenteren met gierstkorrels die ik eerst in heet water heb laten weken. Ben benieuwd wat dat oplevert...   

Reactie plaatsen

Reacties

Els van Meene
4 jaar geleden

Ik ben ook gierst en boekweit aan het verwerken in mijn brood, wel met de broodmaschine, met volkoren meel en broodt van toen. Eerst rauw er bij gedaan, erg lekker, toen 12uur geweekt, geen succes, er moest heel wat meel bij om een goede structuur te krijgen, want ik had er ( onwetend ) te veel water bij gedaan. Is wel goed gekomen. En erg lekker, nu eerst geroosterd, toen gemalen enmorgen zal ik het weten. Els van Meene.