Baguettes

Gepubliceerd op 27 februari 2018 om 16:00

Een baguette past overal bij! Lekker bij de lasagne, als borrelhapje of bij de barbecue... Ik maak ze dan ook regelmatig, maar ben eigenlijk nooit helemaal tevreden met hoe ze er uit zien. Het insnijden van het deeg, voordat je het in de oven zet, gaat nooit naar mijn zin...


Ik zal wel een beetje perfectionistisch zijn, maar toch - als je ziet hoe geweldig mooi sommige bakkers hun broden kunnen insnijden, met de meest mooie patronen - dan moet een gewoon stokbrood mij toch ook wel eens een keer lukken? Ik ga denk ik nog héél veel baguettes bakken voor ik tevreden ben... Vinden de mannen hier thuis niet erg, gelukkig. Ze zijn gek op stokbrood! :-) 

Baguettes41-1.jpg


Ingrediënten voor 3 baguettes

 • 600 gram bloem
 • 12 gram zout
 • 7 gram instantgist
 • 360 ml lauwwarm water


En zo maak je ze

 1. Meng de bloem & zout door elkaar. Roer daarna gist er door heen. 
 2. Voeg het water toe en kneed het met je handen in 12-15 minuten tot een soepel deeg waarvan je een vliesje kunt trekken - dan kun je het deeg zo dun uitrekken dat je er (zoals bij een kauwgombel) bijna doorheen kunt kijken, zonder dat het deeg scheurt. Mixen met een standmixer kan natuurlijk ook. 
 3. Vet een kom in met een beetje olijfolie of bakspray. Leg het deeg er in & dek de kom af. Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het 2x zo groot is.
 4. Stort het gerezen deeg op je werkblad en druk met je platte hand de lucht er uit. 
 5. Verdeel het deeg in 3 even grote stukken, en vorm elk stuk tot een langwerpige baguettevorm. 
 6. Leg de drie baguettes op een met bakpapier beklede bakplaat - of leg ze op een met bakpapier beklede stokbroodmal (en daarna op de bakplaat). Laat het deeg 30 minuten bij kamertemperatuur rijzen.
 7. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Zet onderin de oven een lege braadslede.
 8. Bestrooi elke baguette met een beetje bloem, snijd er met een scherp mes (ik gebruik daarvoor een schoon scheermesje) drie schuine sneden in. Schuif de bakplaat daarna in de oven. Vul de lege braadslede met heet water (dat zorgt voor stoom).
 9. Bak de baguettes 20 minuten op 220 graden; open dan even de ovendeur om de stoom te laten ontsnappen. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de broden vervolgens nog 10 minuten (de baguettes blijven gewoon in de oven, je haalt ze er niet uit als je de temperatuur verlaagt). Laat de baguettes daarna afkoelen op een rooster.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.