Ontbijtkoek brood

Gepubliceerd op 9 februari 2018 om 16:00

Hé, er zit een gat in mijn ontbijtkoekbrood! :-) Zat er toch nog een beetje lucht in het deeg verstopt. Ik wilde eigenlijk een gezonde ontbijtkoek maken - zónder suiker & boter - en het resultaat is erg lekker, maar ik vind het meer op brood lijken dan op koek. Geeft niks, zolang het maar smaakt!


Soms moet je ook niet teveel willen sleutelen aan een bepaald gerecht hè. Ik heb al heel wat recepten voor 'gezonde' ontbijtkoek bekeken inmiddels, en de meeste lijken niet eens op ontbijtkoek. Waarschijnlijk smaken ze ook totaal anders. En dan is het helemaal geen ontbijtkoek meer, toch? Dan is het gewoon een ander soort gebak (en noem het dan ook maar anders). Ik ga in elk geval nóg een keer ontbijtkoek maken. En dan 'gewoon' zoals ik denk dat het zou moeten, en dus geen gezond gedoe. Wordt vervolgd! :-) 

Ontbijtkoekbrood12-1.jpg

Ingrediënten voor 1 klein brood

 • 250 gram tarwebloem
 • 3 theelepels koekkruiden
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
 • snuf zout
 • 5 gram suiker
 • 5 gram droge gist
 • 150 ml handwarm water
 • 50 gram vloeibare honing
 • 20 gram greinsuiker

 

En zo maak je 'm

 1. Roer met een garde de bloem, koekkruiden, kaneel, kruidnagel, zout en suiker door elkaar. Roer daarna de gist er door.
 2. Meng de honing door het warme water. Giet dit daarna bij het meelmengsel. Kneed het met je handen in een minuut of 10 tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken (dan kun je er bijna doorheen kijken, maar scheurt het deeg niet).
 3. Leg het deeg in een met olie of bakspray ingevette kom, dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
 4. Stort het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 5. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven.
 6. Leg het deeg met de naad naar beneden in een met bakspray of zonnebloemolie ingevet bakblikje van 11x21 cm. Dek het af met plastic en laat het deeg bij kamertemperatuur nog een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 170 graden. 
 8. Bespray het gerezen brood met wat water (ik doe dat met een kleine plantenspuit). Strooi daarna de greinsuiker er over. 
 9. Zet het brood in de oven, en bak het in ongeveer 30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kern- temperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.