Arretjescake met strooigoed (rocky road)

Gepubliceerd op 3 december 2017 om 16:00

Als jullie nu dit weekend of komende dinsdag niet alle kruidnoten, schuimpjes & chocolade op krijgen, en je ook nog restjes Sint Maarten snoepgoed in de kast hebt staan... dan maak je er gewoon een arretjescake mee! Hebben jullie dat wel eens gegeten? Het wordt ook wel rocky road genoemd. Echt verslavend lekker hoor!


Arretjescake is een koude Nederlandse 'cake'. Al heeft het eigenlijk niks met cake te maken: alleen de vorm is hetzelfde. Arretjescake is er in verschillende versies en bestaat meestal in elk geval uit koekjes, boter en chocolade. Alle ingrediënten moet je mixen & daarna een dag in de koelkast zetten. En o, wat is die ratjetoe van koek & chocolade lekker! 

Ik deed er dit keer dus ook pepernoten, tum tum, marsjes en spekjes door, en daarmee zou je het eigenlijk ook wel 'Rocky Road' kunnen noemen. Die lekkernij is in 1853 in Australië uitgevonden: ze verwerkten er al het tijdens de reis vanuit Europa beschadigde snoep & gebak in, zodat het toch nog kon worden verkocht. En dat is precies wat ik eigenlijk ook deed: alle restjes pepernoten & Sint Maarten snoep konden hier mooi in :-)

Arretjescakemetstrooigoed27-2.jpg

Ingrediënten

 • 290 gram melk chocolade
 • 70 gram roomboter
 • 1,5 eetlepel honing
 • 140 digestive biscuitjes (of andere biscuitjes, die kunnen ook)
 • 45 gram kruidnoten
 • 95 gram tum tum
 • 40 gram spekjes
 • 6 mini marsjes


En zo maak je 'm

 1. Bekleed een klein cakeblik met bakpapier.
 2. Verkruimel de biscuitjes in grove stukken. Snijd de marsjes in blokjes.
 3. Doe de chocolade, boter en honing in een pannetje en laat dit au-bain-marie smelten. Zorg dat het pannetje met chocolade het hete water niet raakt, maar er net boven hangt. Roer alles goed door elkaar.
 4. Meng de biscuitjes, kruidnoten, tum tum, spekjes en mini marsjes door de gesmolten chocolade. Houd een paar kruidnoten en snoepjes apart.
 5. Schep het chocolademengsel in de cakevorm en druk goed aan. Druk de laatste kruidnoten en snoepjes er bovenin.
 6. Zet de arretjescake in de koelkast en laat 'm daar een dag opstijven. Daarna kun je 'm in plakken of brokken snijden. 


 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.