Maïs desembrood met lijnzaad

Gepubliceerd op 19 oktober 2017 om 16:00

Favorietje hier thuis, dit maïs desembrood met lijnzaad! Daar zit zóveel smaak aan. Ik heb 'm al meerdere keren gemaakt, en elke keer als ik een plakkerig & chaotisch deeg sta te kneden denk ik: 'als dit goed komt...' Maar het brood rolt uiteindelijk steeds weer perfect uit de oven. Zo fijn!

Dit brood gaat elke keer tot en met het laatste korstje op. En ik vind 'm ook zo móói, haha! Doordat het deeg bijna 24 uur de tijd heeft gehad om te rijzen, zijn alle smaken heel goed in het brood getrokken. En dat proef je! 

Als je je trouwens afvraagt wat die gele stukken in het brood zijn: in het maïs meel dat ik bij de molenaar kocht, zaten grote gele bollen gepofte maïs. En die zie je dus in het brood terug als gele stukjes. Ze zijn gewoon zacht hoor, er zit niet iets hards in het brood. 

Maisdesembroodmetlijnzaad2122.jpg

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 100 gram heel lijnzaad
 • 200 gram heet water
 • 535 gram Panovite maïsmeel (dat is maïsmeel met gepofte maïsbolletjes er in; ik kocht het bij de molen)
 • 2 theelepels zout (12 gram)
 • 160 gram zuurdesemstarter
 • 80 gram warm water


En zo maak je 'm

 1. Giet het hete water bij het lijnzaad en laat 30 minuten wellen. 
 2. Meng het meel en zout met een garde door elkaar.
 3. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 4. Doe het meel er bij en kneed met je handen goed door elkaar. Voeg het gewelde lijnzaad er aan toe en kneed alles goed door elkaar. 
 5. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. Kneed het daarna weer kort, en laat nogmaals 10 minuten staan.  
 6. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje.
 7. Bestuif een rijsmand met een beetje bloem. Bol het deeg op tot een ovale vorm en leeg dat met de naad naar boven in de rijsmand. Bedek de rijsmand met plastic (ik verpak 'm in een pedaalemmerzak) en zet in de koelkast. Laat het daar een nacht staan. Ik zette het deeg er 's avonds om 22.00 uur in. Heb je het wel aan tijd? Dan kun je het deeg ook bij kamertemperatuur zo'n 5-6 uur laten rijzen en daarna verder gaan bij stap 8.
 8. Haal 's ochtends het gerezen deeg uit de koelkast (ik deed dat om 07.30 uur) en laat bij kamertemperatuur door rijzen. Die rijstijd kan variëren: je kunt het 1-2 uur laten staan, of de hele dag. Dit brood schoof ik pas om 17.30 uur de oven in, zodra ik thuis kwam uit mijn werk.
 9. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 10. Keer de rijsmand voorzichtig om en leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes een inkeping in de lengte van het brood.
 11. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 40-45 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.