Bobotie

Gepubliceerd op 4 oktober 2017 om 16:00

Zuid-Afrikaanse bobotie! Hebben jullie dat wel eens zelf gemaakt? Dan is 't echt véél lekkerder wanneer je 'm met een pakje maakt. En wist je trouwens dat er helemaal geen sperziebonen & appel bij horen? :-)


Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht dat bestaat uit o.a. gehakt, kurkuma, ei & melk. Helemaal geen sperziebonen en appel dus die je er volgens de Knorr-pakjes bij moet maken; dat is een Nederlandse variant. Weet je dat ook weer. Appel is er overigens best lekker bij hoor, net als bijvoorbeeld banaan. 

Het mooiste is dat deze zelfgemaakte versie helemaal niet zo ingewikkeld is om te maken, én veel beter smaakt. De pakjesversie vonden we maar mwoah en aten we eigenlijk nooit. Maar als ik zelf bobotie maak, dan gaat de schaal helemaal leeg! Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Laat je het me weten?

Bobotie2122b-1.jpg


Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram ongekookte rijst
  • 2 sneetjes wit brood
  • 250 ml melk
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 tl kurkuma
  • 4 tl kerriepoeder
  • 4 tl Provençaalse kruiden
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 320 ml tuinkruiden bouillon
  • 50 gram rozijnen
  • 4 flinke eetlepels abrikozenjam
  • 4 eetlepels Worcestershire sauce
  • 4 eetlepels ketchup
  • 4 middelgrote eieren
  • peper en zout 

 

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Week het brood ongeveer 5 minuten in de melk. Knijp het brood uit en leg het aan de kant. Bewaar de melk, die heb je straks nog nodig!
  3. Verhit een beetje boter of olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui 3-4 minuten. Voeg de kurkuma, Provençaalse kruiden en kerriepoeder toe en bak nog even mee. Doe de uien in een schaaltje en zet aan de kant. 
  4. Bak het gehakt bruin in de koekenpan. Voeg de uien toe aan het gehakt, samen met het uitgeknepen witbrood, de bouillon, rozijnen, abrikozenjam, Worcestershire saus & ketchup. Roer goed door en laat 15 minuten sudderen. Schep het mengsel daarna in een ovenschaal.
  5. Mix de melk met de eieren. Breng op smaak met wat peper en zout. Giet het mengsel daarna over het gehakt in de ovenschaal.
  6. Zet de ovenschaal in de oven & bak de bototie in 30-40 minuten gaar.
  7. Kook ondertussen de rijst zoals aangegeven op de verpakking. 
  8. Serveer de bobotie met de rijst. Lekker met een beetje extra rozijnen & abrikozenjam!

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Trudy d.
5 jaar geleden

Wat een heerlijk recept! Origineel een ei erop, past er goed bij. Dankje!