Bramen-aardbeienjam (suikervrij)

Gepubliceerd op 25 september 2017 om 16:00

De bramenstruik bij mijn ouders in de tuin geeft elk jaar enorme grote & zoete bramen. Zo lekker! Ik maakte er deze suikervrije bramen-aardbeienjam van. Een super simpel klusje, je bent in een paar minuten klaar!


Als je bramen en aardbeien hebt die van zichzelf al lekker zoet zijn, dan heb je eigenlijk helemaal geen suiker nodig om er jam van te maken. Ik deed er helemaal niks door heen, maar je kunt er ook een beetje honing door roeren als je dat lekkerder vindt, maar echt nodig is het niet. Het enige nadeel van jam zonder suiker is dat hij veel sneller bederft. Je kunt de jam een week of twee bewaren in de koelkast. Gewoon lekker snel opeten, dus! :-) 

Bramen-aardbeienjam172-1.jpg

Ingrediënten voor 2 potjes jam

  • 290 gram verse bramen
  • 160 gram verse aardbeien
  • 2 eetlepels water
  • 3 eetlepels chiazaad
  • evt. 3-4 eetlepels honing

 

En zo maak je 't

  1. Was de bramen en aardbeien schoon en doe ze in een pannetje, samen met 2 eetlepels water. Laat zachtjes (en af en toe roerend) koken en pruttelen tot het fruit pulp is geworden. 
  2. Roer het chiazaad door de jam (dat werkt als een bindmiddel, waardoor de jam dik wordt). Voeg eventueel de honing toe. 
  3. Giet twee jampotjes tot de rand vol met kokend water. Gooi de potjes daarna leeg en schep de hete jam er in. Draai de deksels er stevig op en zet de potjes daarna meteen op de kop. Laat zo afkoelen. 
  4. Bewaar de jam in de koelkast, daar kun je 'm een week of twee bewaren. 

 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.