Yoghurtcake met rozijnen & amandelschaafsel

Gepubliceerd op 9 september 2017 om 16:00

Deze yoghurtcake met rozijnen is zo lekker! Vooral de bovenkant: een lekker knapperig suikerlaagje met amandelschaafsel. Hij is lekker zacht & luchtig, en je hebt er minder boter voor nodig dan voor een gewone cake.


"Dit is een pacman cake, mem!" riep Hessel, toen ik een punt uit de cake had gesneden. :-) Je kunt deze cake trouwens net zo goed in een langwerpige cakevorm bakken, maar ik vind het juist wel mooi om 'm rond te maken. Dan ziet 'ie er net wat feestelijker en chiquer uit, vind je ook niet? Zo'n cakepunt is net een klein gebakje. Die kun je heel goed op tafel zetten tijdens een verjaardag! 

Yoghurtcakemetrozijnenamandelschaafsel52b-1.jpg

Ingrediënten voor 1 cake

  • 115 gram rozijnen
  • 100 gram ongezouten roomboter, gesmolten & een beetje afgekoeld
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 250 gram magere vanilleyoghurt
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel

Voor de toplaag:

  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels melk
  • 30 gram amandelschaafsel
  • 1-2 eetlepels rietsuiker


En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een kleine ronde springvorm van 19 cm doorsnede in met bakspray of boter. 
  2. Wel de rozijnen een minuut of 10 in een schaaltje heet water. Giet daarna af & dep de rozijnen droog.
  3. Mix de gesmolten roomboter, basterdsuiker en kristalsuiker door elkaar. Voeg daarna de eieren en vanilleyoghurt toe en meng goed door elkaar. Mix het zelfrijzend bakmeel er door. Spatel tot slot de rozijnen door het beslag. 
  4. Giet het beslag in de springvorm. Schuif de vorm in de oven en bak de cake 45 minuten in de oven. Open dan even de oven om de toplaag over de cake te strooien. 
  5. Kluts de eidooier en de melk door elkaar. Bestrijk de bovenkant van de cake hier mee. Je hebt niet alles nodig, als de bovenkant van de cake goed nat is heb je genoeg gebruikt. Strooi het amandelschaafsel en rietsuiker over de cake. 
  6. Schuif de cake weer terug in de oven en bak hem nog zo'n 30 minuten, totdat hij gaar is. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt. 
  7. Laat de cake in de vorm afkoelen. Haal hem er daarna pas uit. 

 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.