Augurken inmaken

Gepubliceerd op 21 juli 2017 om 16:00

Zelf ingemaakte augurken! Vorig jaar had de AH moestuintjes voor augurkenplantjes. En die deden het super goed: aan de planten groeiden namelijk enorme augurken. Ik besloot er zelf zure augurken van te maken. Er pasten maar 2 in één potje, zo dik waren ze!

Een augurk is, als hij vers van de plant wordt geplukt, nog helemaal niet zuur. Dan proeft 'ie eigenlijk nog het meeste zoals een komkommer. Dat wist ik niet, jij wel? Ik had trouwens ook geen idee dat er stekeltjes aan een augurk groeien. Die schrob je er trouwens zomaar af. 

Ingemaakte augurken kun je heel erg lang bewaren. Ik haalde ze pas na een jaar uit het zuur & toen waren ze nog steeds helemaal goed. En erg zuur natuurlijk, haha! 

Augurken2017-06-27202-1.jpg

Ingrediënten 

 • 500 gram augurken, vers van de plant
 • 1 liter water
 • 75 gram zout
 • 100 ml witte wijnazijn
 • 65 ml witte wijn
 • 85 ml water
 • 25 gram suiker
 • kruiden: bijv. chilipeper, peperbolletjes, mosterdzaad, dillezaad, laurier, venkel, korianderbolletjes, paprikapoeder, kruidnagel en dragon. 


En zo maak je ze

 1. Was de augurken goed schoon onder de kraan en schrob de stekeltjes er af.
 2. Meng 1 liter water met 75 gram zout. Leg de augurken in het zoute water en laat ze daar 36 uur in liggen. Spoel de augurken daarna goed schoon met koud water. 
 3. Steriliseer een weckpot of jampot door 'm een paar minuten in kokend water te leggen. 
 4. Stop zoveel mogelijk augurken in de pot. 
 5. Roer de wijnazijn, wijn, water en suiker in een pannetje door elkaar. Zet op het vuur en breng aan de kook. Roer er kruiden naar smaak door heen (ik deed van alles een flinke snuf of scheut). Laat het 7-8 minuten koken. 
 6. Giet het azijnmengsel in de weckpot, helemaal tot aan de rand van de pot. Doe de deksel er op & draai die stevig dicht. Zet de pot daarna op de kop & laat 'm afkoelen. 
 7. Laat de augurken minstens 2 maanden in het zuur staan voor je ze opeet. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.