Haverspeltbrood

Gepubliceerd op 10 juni 2017 om 16:00

Oh, wat was dat al weer lang geleden dat ik zelf een brood bakte! Hoog tijd om weer eens de keuken in te duiken & met deeg aan de slag te gaan. Dit weekend maakte ik dus dit volkoren haverspeltbrood.


Het brood zelf was prima gelukt, maar wat ik echt nog beter moet leren is het inkerven van het deeg. Dat gaat echt altijd onherroepelijk mis! Dat zie je meteen bij dit brood: de sneden zijn nogal rafelig. En nu kan ik wel vertellen dat dat nou juist de bedoeling was - mooi artistiek brood, ofzo - maar dan ben ik niet helemaal eerlijk, haha! :-)

Iets om nog vaak op te oefenen, dus... :-S Het brood smaakte er gelukkig niet minder om. We hebben 'm lekker belegd met verse zachte geitenkaas. Hmmm. Fijn weekend verder!  

Haverspeltbrood252-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

 • 280 gram volkoren speltmeel
 • 60 gram havermeel (dit kun je ook heel simpel zelf maken: door havermout tot meel te malen in een koffiemolen)
 • 60 gram tarwemeel
 • 7,5 gram zout
 • 5,5 gram droge gist
 • 300 ml handwarm water

En zo maak je 'm

 1. Mix het het spelt-, haver- en tarwemeel en zout met een garde door elkaar toe. Mix daarna de gist er door heen.
 2. Voeg het water toe en kneed het deeg met de hand in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Kneden in de standmixer kan natuurlijk ook. 
 3. Doe het deeg in een met zonnebloem of bakspray ingevette kom, dek af en laat bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
 4. Bestuif je werkblad met bloem of meel en stort het deeg er op. Druk met je platte hand de lucht er uit. Kneed het deeg een paar minuten met de hand goed door. Vorm het tot een bol en leg het in een met bloem bestoven rijsmandje. Zet de rijsmand in een plastic zak & laat het deeg nogmaals een uur rijzen bij kamertemperatuur. 
 5. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
 6. Keer het rijsmandje voorzichtig om boven de bakplaat. Kerf de bovenkant van het deeg met een scherp mes een aantal keer in. 
 7. Bak het brood in 25-30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Laat het brood afkoelen op een rooster voor je 'm aansnijdt.  

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.