Jachtschotel met appel & gehakt

Gepubliceerd op 2 juni 2017 om 16:00

Het is zomerweer! Mooi moment dus voor een stevig wintergerecht: jachtschotel! Haha, grapje :-) Zo koud is 't nou ook weer niet hier in Fryslân. Maar een lekkere stevige ovenschotel gaat er altijd wel in. Ik maakte deze jachtschotel met gehakt, wortel, zilverui & appel.


Jachtschotel werd oorspronkelijk gemaakt van restanten wild, aardappels en uien. Daar komt de naam ook vandaan: die verwijst naar het soort vlees dat er in het begin voor werd gebruikt. Later werd het ook met ander restvlees gebruikt. Nu wordt meestal gehakt gebruikt in een jachtschotel.

In een jachtschotel kun je prima restjes groente en vlees die je nog hebt liggen verwerken. Ik gebruikte wortel, ui, champignons en zilverui. Maar je kunt ook heel goed courgette, paprika of prei gebruiken. Wat vind jij er lekker in?

Jachtschotelmetgehaktappel2322-2.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram gekruid gehakt
  • 2 winterwortels, geraspt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 150 gram champignons, in plakjes
  • 40 gram tomatenpuree
  • 250 ml water
  • snuf kaneelpoeder
  • 1 laurierblaadje
  • 100 gram zilveruitjes
  • peper
  • zout
  • 500 gram aardappelpuree
  • 1 eetlepel mosterd
  • snuf nootmuskaat
  • 2 zoetzure appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 2 eetlepels honing


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verhit wat olie of boter in een wok. Bak het gehakt rul. Voeg dan de geraspte wortel en ui toe en bak nog zo'n 4-5 minuten mee. Bak daarna de champignons 1-2 minuten mee.
  3. Doe de tomatenpuree, het water, een snuf kaneel en het laurierblaadje bij het gehakt-groente mengsel. Laat op laag vuur ongeveer 10 minuten sudderen. Af en toe even roeren. Roerbak net zo lang totdat de wortel zacht is. Doe er desnoods nog een beetje water bij.
  4. Voeg de zilveruitjes toe en bak die 1-2 minuten mee. Breng alles op smaak met wat zout en peper. 
  5. Vis het laurierblaadje er uit en schep het gehaktmengsel in de ovenschaal. 
  6. Breng de aardappelpuree op smaak met de mosterd, nootmuskaat en wat peper en zout. Verdeel de aardappelpuree over het gehakt-met-groente in de ovenschaal.
  7. Snijd de hele appels in dunne plakken. Snijd het klokhuis uit de plakken, en verdeel ze dakpansgewijs over de aardappelpuree. Sprenkel de honing over de appelplakken.
  8. Bak de jachtschotel in 30 minuten gaar in de oven. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.