Speculaasjes bakken met een koekroller

Gepubliceerd op 9 mei 2017 om 16:00

Ik kwam een koekjesroller tegen. En die kon ik natuurlijk niet laten liggen (dat snap je wel). :-) Ik ging er thuis meteen mee aan de slag: ik bakte er speculaasjes mee!


Speculaasjes heb ik al veel vaker gebakken; ik bakte ze met een kleine speculaasplank, met stempels en daarna ook met een grote antieke speculaasplank. Maar zo'n roller, dat had ik nog nooit gezien. Ik vond 'm zo leuk! Dus hij moest mee. 

Speculaasjesmeteenroller22.jpg

En ja, dan moet je er thuis natuurlijk meteen mee aan de slag, hè? Het deeg maken, dat was niet zo'n punt, want dat was niet de eerste keer dat ik dat deed. Daarna was het wel even puzzelen.

De eerste keer had ik geen bloem over de deeglap gestrooid en bleef al het deeg aan de roller plakken. Niet handig ;-) Daarna drukte ik de roller niet hard genoeg in het deeg. En dan kun je er geen koekjes uit halen natuurlijk! Opnieuw kneden, uitrollen & de roller er over dus.

Speculaasjesmeteenroller282.jpg

Het bleek vervolgens niet zo eenvoudig om de koekjes daarna al van elkaar los te krijgen. Ik deed daarom de complete deeglap in de vriezer. Na een uurtje was het deeg hard en kon ik de koekjes makkelijk van elkaar losbreken. En toen konden ze de oven in! De koekjespot zit hier dus weer vol met lekkere speculaasjes. 

Speculaasjesmeteenroller202-1.jpg

Nu willen jullie natuurlijk weten: is dit makkelijker dan speculaasjes maken met een speculaasplank? Ja, dat is het zeker. Als je weet hoe het moet, dan is dit zomaar klaar. Het steeds deeg in een houten mal drukken en daarna er weer uitkloppen (wat lang niet altijd goed wil) kost veel meer moeite en tijd. Maar zo'n echte speculaasplank, die heeft toch wel meer dan zo'n roller, vind je ook niet...? :-)

Het recept voor de speculaasjes vind je hier.

Speculaasjesmeteenroller102.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.