Chocolade desembrood

Gepubliceerd op 11 mei 2017 om 16:00

Als je aan de lijn bent kun je dit brood maar beter niet op tafel zetten: een chocolade desembrood! Een stevig zuurdesem brood met lekker veel pure chocolade er door.


Je zou het niet zeggen, maar dit is echt een wit brood! Door alle chocolade die er door zit is 't brood alleen helemaal bruin gekleurd. Ziet 't er meteen weer een stuk gezonder uit & dat scheelt weer, vind je ook niet? Kun je zonder schuldgevoel een snee van dit brood eten, met een lekker dikke laag boter & hagelslag ofzo. 

Ik vind dit trouwens niet eens een heel erg zoet brood. Doordat het deeg lang heeft gerezen, heeft het brood van zichzelf al heel veel smaak en de pure chocolade geeft daar een mooi tegenwicht aan. Je moet trouwens wel van pure chocolade houden. De man hier in huis vindt dat niet erg lekker, dus dit brood is niks voor hem. Geeft niks. Kan ik mooi nog een sneetje extra nemen! :-) 

Chocoladedesembrood852-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

 • 375 gram bloem
 • 250 gram actieve zuurdesemstarter
 • 7,5 gram zout
 • 285 gram pure chocolade, in stukjes
 • 175 ml lauwwarm water


En zo maak je 'm

 1. Roer het zout en de bloem met een garde door elkaar. Meng in een andere kom de zuurdesemstarter en het water door elkaar. 
 2. Doe de bloem en het zout bij de zuurdesemstarter met het water. Voeg de chocoladestukjes er aan toe. Kneed het met de standmixer in een minuut of 10 tot een soepele deegbal. 
 3. Doe het deeg in een met zonnebloemolie of bakspray ingevette kom, dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 5 uur rijzen. 
 4. Bestuif een rijsmandje met bloem (of bestuif een theedoek met bloem en leg die in een kom of mand).
 5. Bestuif je werkblad met een beetje bloem, stort het deeg er op en druk de lucht er uit. Vorm het deeg tot een langwerpig of rond deeg, afhankelijk van de vorm van je rijsmandje. Leg het deeg er in, met de naad naar boven. Doe het rijsmandje in een plastic pedaalemmerzak en laat het deeg daarna bij kamertemperatuur 13 uur rijzen. 
 6. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 7. Leg het gerezen brood op de bakplaat, kerf de bovenkant in met een scherp mes en bak het brood daarna in 35-40 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is of tot het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. Dek het brood zo nodig halverwege het bakken af met een stuk aluminiumfolie, om te voorkomen dat het te donker kleurt! 
 8. Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster. Het duurt wel even voordat alle chocolade in het brood weer hard is geworden!  

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.