Rollade

Gepubliceerd op 5 januari 2017 om 16:00

Het ideale kerstcadeau voor een vegetariër: een rollade! :-D Hoewel ik 'm zelf dus niet opeet, waren de mannen thuis er wel erg blij mee. Maar hoe maak je zo'n bonk vlees eigenlijk klaar? Gelukkig kon mijn schoonvader mij dat vertellen!


Pa bakt elk jaar met kerst een rollade, en dan gaat hij heel secuur te werk. Ik heb dus niet op gezocht naar recepten en instructies voor het bakken van een rollade, maar heb gewoon meteen mijn schoonvader gevraagd. Want zijn rollades, die vallen altijd erg in de smaak. Dus. Hieronder staat zijn methode!   

Rollade92-1.jpg

Ingrediënten

 • 1 gekruide rollade van 1 kilo
 • bakboter
 • olijfolie

En verder...

 • een ovenbestendige pan of een ovenschaal
 • een vlees- of kernthermometer 


En zo maak je 'm

 1. Laat de rollade op kamertemperatuur komen. 
 2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 3. Verhit wat olie of boter in een pan. Het mooiste is een pan die daarna ook mee de oven in kan, maar als je die niet hebt is een gewone koekenpan ook prima. 
 4. Schroei de rollade aan alle kanten dicht. Als je geen goede vleestang hebt, schroei dan eerst de zijkanten van de rollade dicht, dan brand je je vingers niet! :-D
 5. Doe de rollade in de ovenbestendige pan of anders in een ovenschaal in de oven. Bak 'm in 60-70 minuten gaar, totdat de kerntemperatuur 60 graden is. Bedruip de rollade tijdens het bakken elke 20 minuten met het bakvet wat tijdens het bakken uit de rollade komt. Komt dat er niet uit? Giet er dan wat olijfolie over heen. 
 6. Haal de rollade als hij gaar is uit de oven, en wikkel hem meteen in aluminiumfolie. Laat hem zo minimaal 1 uur 'bijkomen' bij kamertemperatuur. Leg de rollade in een schaal of diep bord, want er komt nu veel vocht uit! 
 7. Haal de rollade uit het alumiumfolie en knip het netje er om weg. Snijd de rollade in plakken. Je kunt 'm zowel warm als koud eten. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.