Oliebollen uit de oven

Gepubliceerd op 29 december 2016 om 16:00

Deze zijn ideaal als je wél van oliebollen houdt, maar liever geen vette hap wilt: oliebollen uit de oven. 100% zonder vet, met zelf gemaakt beslag!


In de supermarkt kun je nu pakken voor 'oviebollen' kopen: oliebollen die je dus in de oven bakt. Ik dacht, dat kunnen we vast ook wel zónder zo'n pakje. En ik ben dus gewoon met een eigen recept aan de slag gegaan. Ging prima, zoals je ziet! 

Ik maakte het beslag wat dunner dan je normaal gesproken voor oliebollen gebruikt. Daardoor kunnen ze wat beter hun vorm krijgen tijdens het bakken, en is het ook makkelijker om de muffinvorm te vullen. Ik bakte er als test ook een paar in een cupcakevorm - dat ging prima, alleen krijg je de oliebol daarna nooit meer uit het papiertje! Dus dat kun je beter niet doen. :-)

De vorm is natuurlijk anders dan een standaard oliebol. Ze lijken meer op cakejes, maar ze smaken prima! Niet zo vettig als een gewone oliebol, en dat was nou precies de bedoeling. Lekker!  

Oliebollenuitdeoven132-1.jpg

Ingrediënten voor zeker 24 oliebollen

 • 1 theelepel suiker
 • 120 ml handwarm water
 • 14 gram instant gist (2 zakjes)
 • 400 gram bloem
 • 1 theelepel zout
 • 50 gram suiker (dit kun je ook weglaten)
 • 2 eieren
 • 475 ml lauwwarme melk
 • poedersuiker

 

En zo maak je ze

 1. Roer 1 theelepel suiker en de gist door het handwarme water. Laat dit 10 minuten staan. 
 2. Roer in een grote mengkom de bloem, 50 gram suiker en zout door elkaar.
 3. Doe het gistmengsel en de eieren bij de bloem. Giet de melk er bij en roer alles goed door elkaar. 
 4. Dek de kom af met een theedoek of met plastic en laat het beslag bij kamertemperatuur 1 uur rijzen, totdat het beslag ongeveer twee keer zo groot is. 
 5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een muffinvorm goed in. Je moet geen cupcakevormpjes gebruiken, want daar krijg je de oliebollen na het bakken nooit meer uit! :-)
 6. Vul de muffinvormen met beslag. Je kunt ze gewoon tot het randje vullen. 
 7. Bak de oliebollen in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. Als een satéprikker er schoon uit komt zijn ze goed. Serveer ze met een flinke laag poedersuiker er over.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.