Fries roggebrood (brea)

Gepubliceerd op 3 januari 2017 om 16:00

Een echt Frysk recept: stevig & donker roggebrood! Of 'brea', zoals we dat hier zeggen. Lekker met kaas of spek en onmisbaar bij een bord stevige snert!


Roggebrood wordt eigenlijk niet gebakken, het wordt eerder 'gegaard'. Meestal wordt het bij een veel lagere oventemperatuur dan tarwebrood gebakken, en het bakken duurt ook veel langer. Sommige broden zitten wel 24 uur in de oven! 

Er zijn heel veel verschillende soorten roggebrood. Ik bakte de Friese variant: die maak je met geweekte rogge, die lang in de oven moet. En er zit geen gist of desem in.

Ik heb eens even wat geschiedenis van het roggebrood opgezocht: vroeger was het voor veel Nederlanders en Belgen één van de belangrijkste voedingsmiddelen, naast aardappelen. Later kwam tarwebrood veel meer in trek. 

In roggebrood zit trouwens heel veel ijzer en voedingsvezels: met één plakje roggebrood krijg je al 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen! Dat merk je ook meteen: roggebrood is geen door-eet-brood; het is een zwaar en stevig brood. En erg lekker!

Friesroggebrood482-2.jpg

Ingrediënten voor 1 roggebrood

 • 500 gram roggevlokken
 • 65 gram tarwezemelen
 • 465 gram kokend water
 • 1 1/3 eetlepel keukenstroop
 • 7 gram zout

 
En zo maak je 'm

 1. Roer de roggevlokken en tarwezemelen door elkaar.
 2. Los de stroop en het zout op in het kokende water.
 3. Giet het water bij de rogge en zemelen, en roer alles met een lepel goed door elkaar.
 4. Dek af en laat het mengsel bij kamertemperatuur 8-10 uur weken.
 5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 6. Vet een kleine cakevorm in en doe het roggemengsel er in. Druk alles goed aan.
 7. Wikkel de cakevorm in twee lagen aluminiumfolie. 
 8. Bak het roggebrood 2 uur op 180 graden in de oven. Doe daarna de oven uit, maar laat het roggebrood ingepakt nog 5-6 uur nagaren in de oven. 
 9. Haal het roggebrood uit de cakevorm en snijd 'm met een scherp mes in plakken. Lekker met een laagje boter en kaas, spek of stroop er op!


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Marika
7 jaar geleden

Hoi Sytske,
Weet even niet of mijn bericht is aangekomen. Lees nl "nog geen reacties geplaatst" terwijl ik wel een berichtje had gestuurd. Hierbij mijn bericht van vanochtend in de herhaling :-).


Ziet er goed uit! Er zijn zoveel roggebrood recepten, maar dit is in mijn ogen hoe echt Fries roggebrood eruit hoort te zien. Kun je aangeven welke afmetingen jouw "kleine" cakevorm heeft? Wil 'm zeker een keer gaan maken. Hartelijke groet,
Marika

Nicole
4 jaar geleden

Dit ziet er lekker uit zeg. Hoe lang is het roggebrood houdbaar en zou je het ook in kunnen vriezen?

Els
2 jaar geleden

Heb er meer water ingedaan omdat het zo droog leek vast niet goed

Els
2 jaar geleden

Ps wat een super geweldige site is dit zeg