Bruin busbrood

Gepubliceerd op 17 december 2016 om 16:00

Een lekker basisbrood voor elke dag: een 'simpel' bruin busbrood. Met zo'n brood maak ik onze jongens altijd blij: als ik dit bak, eten ze veel meer boterhammen dan anders!


Want 'gewoon' brood blijft toch favoriet bij de mannen. Lekker witbrood. Of een stokbrood - niet die met pitjes enzo, maar gewoon een witte. Of zo'n bruin brood dus. Lekker dikke verse plakken met kaas of worst er op, of pindakaas met hagelslag. Hmmmm :-) 

Bruinbrood132-1.jpg

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 400 gram tarwebloem (ik gebruikte Franse bloem type 55)
 • 200 gram tarwemeel
 • 10 gram suiker
 • 9 gram zout
 • 9 gram droge gist
 • 25 gram zonnebloemolie
 • 315 gram lauwwarm water

 

En zo maak je het

 1. Doe de bloem, meel, suiker en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Giet de zonnebloemolie en het water er bij en kneed met de hand in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Kneden in een kneedmachine kan natuurlijk ook.
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 240 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. .  
 8. Als het brood goed is gerezen zet je het in de oven. Giet een kopje koud water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst.
 9. Bak het brood 20 minuten op 240 graden;
  verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 10-20 minuten. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
 10. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kern- temperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.