Waldkorn desem busbrood

Gepubliceerd op 20 november 2016 om 16:00

Deze twee waldkorn desembroden waren de eerste broden die ik in onze nieuwe ovens bakte. En o, wat rook dat lekker! Dit brood is van zichzelf al heerlijk & met een zadenmix er op smaken ze nog beter.


Ik had achteraf gezien alleen iets kleinere broodbakvormen willen gebruiken. Het deeg was namelijk prachtig mooi gerezen - het was meer dan 2x zo groot geworden - maar door de grote bakvormen werden het toch vrij lage broden. Beetje het formaat cake, zeg maar.

Niet dat dat heel erg is trouwens, want dan kun je gewoon lekker veel plakjes nemen en overal weer ander beleg op doen! :-D

Waldkorndesembusbrood22-2.jpg

Ingrediënten voor 2 broden

 • 170 gram zuurdesemstarter
 • 340 ml handwarm water
 • 570 gram waldkornmix
 • 1,25 theelepel zout
 • Twee handjes zadenmix: ik gebruikte een mix van chiazaad, maanzaad, sesamzaad en gierst


En zo maak je ze

 1. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 2. Doe de waldkornmix en het zout er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
 3. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
 4. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. 
 5. Verdeel het deeg in twee even grote stukken. Vorm van elk deeg een rechthoekige rol, die even lang is als je broodbakvorm. 
 6. Vet twee broodbakvormen in met een beetje zonnebloemolie. Leg de deegrollen er in en dek af met plastic. Laat bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2 keer zo groot is geworden. 
  Wat je ook kunt doen: zet het deeg in de koelkast, en laat het daar een nacht staan. In de koelkast gaat het rijsproces langzamer, dus het is niet erg dat het deeg er de hele nacht in staat. De volgende ochtend zet je het nog minimaal een uur op kamertemperatuur, en ga daarna door met stap 7.
 7. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 8. Als de broden voldoende zijn gerezen, maak je ze met je hand aan de bovenkant voorzichtig nat met wat koud water. Strooi daarna over beide broden de zadenmix.  
 9. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Haal de broden uit de vormen en laat ze afkoelen op een rooster.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.