Fryske sûkerbôle (suikerbrood)

Gepubliceerd op 16 september 2016 om 17:00

FRYSKE SÛKERBÔLE! Is er iets lekkerders dan dit? Ik ben echt gek op suikerbrood. Deze bakte ik voor mijn collega's & hij ging helemaal op. Tot de laatste kruimel!


Jammer genoeg is het suikerbrood dat je in de winkels en bij bakkers kunt kopen meestal niet zoals ik het graag zou willen. Het is vaak veel te droog naar mijn smaak & je moet zoeken naar de suiker. Suikerbrood moet lekker plakkerig en klef zijn, met grote brokken suiker er in & op de bovenkant!

Suikerbrood3462-1.jpg

En dus ging ik aan de slag met mijn eigen suikerbrood. Het was even puzzelen en er zijn heel wat versies uit mijn oven gekomen. Tot ik deze combinatie maakte. WANT DIT IS 'M! Echt. Probeer het maar. Op eigen risico. Want daarna vind je een supermarkt-suikerbrood echt niet meer het lekkerst. Weet ik zeker!

Suikerbrood3322-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

 • 350 gram tarwebloem (kies goede bloem van de molen!) 
 • 10 gram witte basterdsuiker
 • 7 gram zout (1 theelepel)
 • 12 gram instantgist
 • 150 ml halfvolle melk
 • 20 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 50 gram geklutst ei (= 1 middelgroot ei) + een beetje extra geklutst ei om het brood mee te bestrijken
 • 2 eetlepels gembersiroop + een beetje extra om het brood mee te bestrijken
 • 190-200 gram greinsuiker (te koop bij o.a. de Welkoop)
 • 1 theelepel kaneel
 • extra roomboter om het bakblik mee in te vetten
 • een paar eetlepels kristalsuiker
 • 50 gram greinsuiker voor onderin het bakblik

 

En zo maak je het

 1. Doe de bloem in een kom. Roer de basterdsuiker en het zout er met een garde door heen. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals met de garde door elkaar.
 2. Doe de melk, roomboter, ei en gembersiroop bij de bloem. Kneed met je handen in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg dat niet meer plakt. 
 3. Vet een kom in met wat zonnebloemolie. Leg de deegbal er in, draai hem er even in rond & dek de kom af met plastic. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur. 
 4. Vet ondertussen een cake- of broodblik van ongeveer 25 cm. lang in met een dikke laag roomboter. Niet te zuinig zijn! Bestrooi het ingesmeerde blik met een paar eetlepels kristalsuiker en schud het blik heen en weer tot de suiker aan alle kanten zit. Strooi de 50 gram greinsuiker op de bodem van het bakblik. Zet het blik daarna in de koelkast om de boter op te laten stijven.
 5. Verwarm de oven voor op 175 graden.  
 6. Kneed het gerezen deeg heel even door en meng met je handen 150 gram greinsuiker en de kaneel er door heen. Maak een rol die ongeveer net zo lang is als het bakblik en leg het daarna in het blik. Dek af met plastic en laat het deeg bij kamertemperatuur 15-20 minuten rijzen. Dit is een veel kortere tweede rijs dan bij een gewoon busbrood: dat komt omdat de glutenstrengen, die het brood laten rijzen, het bij een suikerbrood heel zwaar hebben (door al die extra suiker in het brood). Door de korte rijs lost de suiker niet te veel op, en voorkom je dat het brood inzakt. 
 7. Bestrijk het brood met geklutst ei en strooi er kristalsuiker en wat extra greinsuiker over heen.
 8. Zet het brood in de oven en bak 'm in 45-50 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is. Controleer regelmatig de kleur van de bovenkant van het brood. Is het mooi goudbruin van kleur, doe dan voorzichtig wat aluminiumfolie over het brood heen, zodat het niet te donker kleurt.
 9. Laat het brood 5 minuten afkoelen in het bakblik, en stort het brood daarna voorzichtig op een rooster. Smeer eventueel met een mes wat van de in het bakblik achtergebleven suiker op de onderkant van het brood. Laat het brood niet te lang in het bakblik zitten, want dan hardt de suiker uit en krijg je het brood niet meer goed uit het blik (en dat willen we natuurlijk niet, hè).
 10. Besmeer de bovenkant van het brood met gembersiroop en laat daarna verder afkoelen. 


Tips:

 • Moet het brood nog kleffer? Kneed dan wat extra gembersiroop en greinsuiker door het deeg.
 • Gebruik geen kandij, suikerklontjes of andere soorten suiker in plaats van greinsuiker. Ik heb het allemaal geprobeerd en geloof me, het brood wordt dan niet zoals je het wilt hebben. Je hebt echt greinsuiker nodig!


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Tineke
8 jaar geleden

Echt een goed recept zeg . Zo hoort suikerbrood te zijn . Ik had ook al vanalles geprobeerd met allerlei suiker , maar deze is perfect ! Bedankt !

Henk. klein Meulekamp
5 jaar geleden

Ik gebruik altijd P5 suiker speciaal voor suikerbrood. Het deeg maak ik van witmeel 10% kleinbroodpoeder en 5% krentenbrood poeder 10% verse gist en 60% P5 suiker en een halve kleine eetlepel kaneel en 10 Gr zout 60% water goed kneden 15 min rusten daarna de suiker en kaneel er door