Desembrood met noten & vijgen

Gepubliceerd op 15 augustus 2016 om 17:00

Een paar weken geleden kocht ik tijdens een weekend hiken een desembrood met noten & vijgen. Dat smaakte zo goed dat ik besloot 'm zelf ook eens te maken. Dit is het resultaat: minstens zo lekker :-)


Dit brood zal natuurlijk niet exact gelijk zijn aan het brood dat ik in de winkel kocht (bij de Plus, voor wie het wil weten). Sowieso was in dat brood ook gist gebruikt, en verder stond er alleen op dat er vijgen en amandelen in zaten. Geen idee in welke verhouding, dus ik heb zelf gewoon bepaald hoeveel gram ik in mijn brood wilde gebruiken.

En voor dit brood heb ik alleen zuurdesem als rijsmiddel gebruikt en geen gist. Wie toch bedacht heeft dat een desembrood gist als toevoeging nodig heeft...! Echt, ik kan er gewoon wéér boos om worden. Sommige topbakkers verkondigen dat je gist moet toevoegen aan een zuurdesembrood. Dat is zo'n flauwekul. Sorry voor het gemopper :-)  

Maar goed. Terug naar dit brood. Er zaten precies genoeg vijgen & amandelen in: niet te veel en niet te weinig. De vijgen geven er een zoete bite aan - een beetje te vergelijken met een rozijnenbrood, maar dan veel lekkerder!

Desembroodmetnotenenvijgen62-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

 • 400 gram goede tarwebloem (niet die uit de supermarkt, maar bijv. bij een molen vandaan)
 • 7 gram zout
 • 150 gram zuurdesemstarter
 • 210 ml handwarm water
 • 100 gram ongezouten gepelde amandelen
 • 100 gram vijgen, in stukjes


En zo maak je het

 1. Meng de bloem en zout met een garde door elkaar.
 2. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 3. Doe de bloem er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
 4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
 5. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. 
 6. Kneed dan de noten en vijgen door het deeg.
 7. Bekleed een ronde schaal met een theedoek die je flink met bloem hebt bestoven. Vorm het deeg tot een bol en leg die in de schaal. Bedek het deeg met de punten van de theedoek. In mijn ijver was ik dat met dit brood trouwens helemaal vergeten: ik deed 'm gewoon in een ingevette kom. Kan ook prima, als je liever een brood hebt zonder bloem er op.
 8. Zet het deeg daarna in de koelkast en laat het daar een nacht staan. Ik zette het deeg er 's avonds om 21.30 uur in. Ben je 's ochtends al begonnen aan het deeg en wil je het brood aan het eind van de dag bakken? Dan kun je het deeg ook bij kamertemperatuur zo'n 5-6 uur laten rijzen en daarna verder gaan bij stap 10.
 9. Haal 's ochtends het gerezen deeg uit de koelkast (ik deed dat om 09.00 uur) en laat bij kamertemperatuur nog even door 1-2 uur rijzen.
 10. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 11. Keer de kom met het deeg voorzichtig om boven een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes een aantal keer kruislings sneden in het brood.
 12. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het broodin de oven en bak het brood in 30-35minuten gaar. Het brood is klaar als hethol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelenop een rooster.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.