Bulgur pilav met kikkererwten & tomaat

Gepubliceerd op 26 juli 2016 om 17:00

Zin in eens iets heel anders? Maak dan deze pilav met bulgur, tomaat, ui, kip, kikkererwten & yoghurt. Zóóóó lekker!


Pilav doet mij altijd denken aan het gezin van een vriendin uit de basisschooltijd. Wij aten thuis namelijk nóóit pilav, maar zij waren er gek op en ik heb het bij hen meerdere keren gegeten. Niet dat ik het lekker vond trouwens - er zaten veel te veel stukjes in, naar mijn smaak. Alleen de perzik keurde ik goed - wat er verder door de rijst zat weet ik niet meer, maar die perzik heb ik onthouden. Ik ben toch blij dat ik intussen wat meer stukjes lust! :-) 

Wat is nou pilav? Pilav is een gerecht waarbij je de graansoort (zoals rijst of bulgur) niet in water kookt, maar eerst even fruit in olie en daarna met bouillon er bij gaar smoort. Je kunt er verschillende soorten peulvruchten, kruiden, groenten & vlees aan toevoegen. Het is een gerecht uit het Midden-Oosten. 

De yoghurt hoort er echt bij. Wij deden een paar klodders als saus over de pilav. De mildzure smaak daarvan combineert heel goed met de kruidige pilav. In plaats van magere yoghurt kun je ook Griekse yoghurt of dikke kwark nemen. Ik at de pilav trouwens zonder kip & dat smaakte echt heerlijk. Dus als vega variant kun je 'm ook prima maken!

Bulgurpilavmetkikkererwten1-1.jpg


Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram gekruide kipfilet, in stukjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen chilipeper
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 100-125 gram ongekookte bulgur
  • 400 gram tomatenblokjes in blik 
  • 400 ml groentebouillon
  • 150 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt en schoongespoeld
  • snuf peper
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte verse munt
  • 150-200 gram magere yoghurt

 

En zo maak je het

  1. Verhit wat olie in een wok. Fruit de ui in 1-2 minuten glazig. 
  2. Voeg de knoflook, komijn, kaneel, chilipeper en tomatenpuree toe en bak die 1 minuut mee. Roer daarna de bulgur er door heen en bak nogmaals 1 minuut. , 
  3. Doe de tomatenblokjes, bouillon, kikkererwten en een snuf peper er bij. Zodra het kookt zet je het vuur laag, doe je een deksel op de pan en laat je het mengsel zo'n 15 minuten zachtjes koken. Roer het af en toe even door elkaar. 
  4. Verhit ondertussen wat olie of boter in een koekenpan en bak de kipfilet gaar. 
  5. Meng de kip, peterselie en munt door de pilav. Serveer met de yoghurt.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.