Maïs busbrood

Gepubliceerd op 26 augustus 2016 om 17:00

Vinden jullie maïsbrood ook zo lekker? Wij eten het in elk geval heel graag. Met regelmaat kopen we een maïsbrood, maar zelf bakken is niet zo ingewikkeld. Dit maïsbrood stond - inclusief 2 uur rijzen en een half uur bakken - na ongeveer drie uur op tafel.


Maïs bevat geen gluten. Die zorgen er voor dat een brood rijst & luchtig wordt. Het is dus best lastig om een luchtig brood met alléén maïsmeel te maken. De maïsbloem die ik bij de molen kocht bevat een deel bloem - en dus lukte het prima om het brood te laten rijzen, al werd hij wel wat minder hoog dan een busbrood van tarwebloem. Maakte niet uit: het resultaat was prima, want het brood smaakte heerlijk!

Maisbusbrood422-3.jpg

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 500 gram maïsmeel
 • 9 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 25 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 325 ml handwarm water


En zo maak je het

 1. Doe het meel en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Voeg de boter (in blokjes) en water toe en kneed met de hand ongeveer 20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je kunt het deeg ook in 10-15 minuten kneden in je standmixer met deeghaken. 
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. Hier vind je stap voor stap foto's!
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Dek af met plastic. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 230 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
 8. Zet het brood als het goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt) in de oven. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 9. Bak het brood 20 minuten op 230 graden; verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 15-20 minuten. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. Ik deed dat al na 20 minuten (en het had eigenlijk nog wel eerder gemogen). 
 10. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kerntemperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.