Angry Birds cupcakes

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 17:00

Nog een paar nachten slapen en dan wordt 'ie 9, onze oudste. Dus er moest deze week getrakteerd worden op school: op Angry Birds cupcakes, om precies te zijn. 't Was even een paar uurtjes werk... maar dan heb je ook wat! :-)


Elk jaar vraag ik me weer af waarom ik weer iets ingewikkelds maak als traktaties, in plaats van dat ik gewoon 40 lolly's koop. Maar ja. Het is ook wel leuk, hè? Leendert Jan heeft ijverig geholpen met mixen & fondant plakken, dus dat was gezellig. En met het eindresultaat was hij erg blij. Dus het was het werk wel waard. Kortom, waarschijnlijk maak ik volgend jaar net zo hard wéér iets ingewikkelds als traktatie :-)

AngryBirdscupcakes11-1.jpg

Ingrediënten voor 24 cupcakes

 • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 250 gram kristalsuiker
 • 16 gram vanillesuiker (2 zakjes)
 • 4 middelgrote eieren
 • 6 eetlepels halfvolle melk
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel,
  óf 250 gram bloem + 7,5 gram bakpoeder
 • snuf zout 

En voor het bekleden

 • beetje water
 • paar eetlepels poedersuiker
 • 10 pakjes fondant: wit, geel, zwart, oranje, rood, lichtgroen, lichtblauw, roze, paars en grijs. Of neem wit fondant die je zelf met kleurstof de goede kleuren geeft. Ik had allemaal pakjes fondant van 250 gram; daarvan heb je 1/4 tot 1/2 nodig.   


En zo maak je ze

 1.  Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Mix de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren en melk er aan toe en mix goed door elkaar. Doe als laatste het zelfrijzend bakmeel (of bloem + bakpoeder) en een snuf zout er bij en mix tot een egaal beslag. 
 3. Doe het beslag in 24 papieren cupcakevormpjes, die je in een metalen muffinvorm zet.
 4. Bak de cupcakes in ongeveer 15 minuten gaar. Ze zijn klaar als een satéprikker er schoon uit komt. Laat helemaal afkoelen op een rooster. 
 5. Als de cupcakes helemaal koud zijn kun je ze gaan bekleden. Rol het fondant uit en steek en snijd er de goede vormpjes van. Daar heb ik geen instructie voor hoor, als je 't voorbeeld volgt kom je een heel eind! :-) Voor de ronde en halfronde vorm gebruikte ik dezelfde ronde uitsteker. Voor de oogjes gebruikte ik een pennendop. En verder sneed ik met een mesje reepjes, driehoekjes enzovoort. Voor het zwart van de oogjes en het neusje van het varkentje draaide ik piepkleine balletjes. 
 6. Maak van poedersuiker en een beetje water wat glazuur. Hiermee plak je het grote fondantrondje op de cake. 
 7. Plak de stukjes fondant met een heel klein beetje water op elkaar. Het fondant hoeft maar net een beetje vochtig te zijn, dat is al genoeg. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Annemarie
8 jaar geleden

Superleuk gedaan! Welke soort fondant vindt jij het beste?Ik heb bij Xenos veel verschillende kleuren zien liggen. Maar ik weet niet of die geschikt is. In elk geval gefeliciteerd alvast met de grote man?????