Gezonde perzik kwarktaart

Gepubliceerd op 6 juli 2016 om 17:00

Kwarktaart is één van de favoriete taarten bij ons thuis. Ik was benieuwd: kun je ook een kwarktaart maken met vooral gezónde ingrediënten? Ik ging er mee aan de slag, met deze perzik kwarktaart als resultaat!


Een kwarktaart die je met een pakje uit de supermarkt maakt is lekker, maar er zit heel veel suiker, slagroom & vet in. Onze oudste is vooral gek op de koekbodem. Maar ja, om nou te zeggen dat dát erg gezond is... verkruimelde koekjes met ook nog eens extra boter er door heen. Nee, dat kan vast beter.

Voor deze taart gebruikte ik dus bijna alleen ingrediënten die je ook bij het ontbijt eet. Voor de bodem gebruikte ik havermout, honing en een beetje kokosolie. Samen met koek- en speculaaskruiden levert dat best een lekkere taartbodem op! Ik had de bodem alleen wel een beetje te dik gemaakt, vond ik zelf. Bij een volgende taart maak ik de bodem de helft dunner, denk ik. Dat is ook prima en dan is hij ook wat makkelijker te snijden met een vorkje, want het is een best stevige bodem.

En de vulling is heel eenvoudig: magere perzikkwark (die heeft van zichzelf al genoeg smaak) met alleen wat gelatine om hem op te laten stijven. Lekker simpel, toch? En de toplaag is eigenlijk net zo eenvoudig: vers fruit, een beetje honing en wat gelatine. Lekker. Deze houden we er - met een wat dunnere bodem - in!  

Gezondeperzikkwarktaart472-1.jpg

Ingrediënten voor 1 grote taart (12 stukjes)

Voor de bodem

 • 400 gram havermoutmeel (fijn gemalen havermout: dit kun je zelf maken door havermout te vermalen, maar je kunt het ook kopen in de supermarkt of in een bio-winkel)
 • 120 gram kokosolie
 • 130 gram honing
 • 8 theelepels koek- en speculaaskruiden
 • snuf zout

Voor de vulling

 • 1000 gram magere perzik vanille kwark
 • 9 blaadjes gelatine

Voor de toplaag

 • 1000 gram verse perziken
 • 8 blaadjes gelatine
 • 4 eetlepels honing


En zo maak je 'm

De bodem

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier over de bodem van een springvorm en zet daarna de rand er om heen.
 2. Doe de kokosolie en honing in een kommetje en smelt deze in de magnetron.
 3. Roer het havermoutmeel, de koekkruiden, snuf zout, kokosolie en honing goed door elkaar. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk met een lepel goed aan. Als dat laatste wat lastig gaat: als je de lepel nat maakt met een beetje warm water gaat het een stuk makkelijker.
 4. Bak de bodem in 15 minuten gaar in de oven. Laat daarna afkoelen. 

De vulling

 1. Laat 9 blaadjes gelatine 5 minuten weken in een kommetje koud water, totdat ze zacht zijn. 
 2. Verwarm een klein beetje water in een pannetje en voeg hier de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe. Roer tot de blaadjes helemaal zijn opgelost. Laat het mengsel daarna een paar minuten afkoelen. 
 3. Roer de gelatine goed door de kwark. Giet de kwark daarna op de taartbodem. Laat nu minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

De toplaag

 1. Schil de perziken en snijd ze in partjes.
 2. Laat 8 blaadjes gelatine 5 minuten weken in een kommetje koud water, totdat ze zacht zijn. 
 3. Doe het fruit met een heel klein scheutje water in een pannetje en breng het aan de kook. Roer, zodra het kookt, de honing er door heen. Laat daarna, af en toe roerend, nog 5 minuten doorkoken op zacht vuur. 
 4. Doe een beetje van het warme vocht in een kommetje en voeg hier de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe. Roer tot de blaadjes helemaal zijn opgelost. Voeg het mengsel daarna toe aan het fruit en roer goed door elkaar. Laat 5 minuten afkoelen. 
 5. Verdeel het fruit over de taart en laat daarna minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Let op: schep het fruit pas op de kwarklaag als die helemaal stevig is! Anders wordt het een zootje :-)  


Meer foto's (en het recept) vind je hier

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.