Basisrecept: biscuitdeeg

Gepubliceerd op 24 juni 2016 om 17:00

Om een fondant- of slagroomtaart te maken heb je biscuitdeeg nodig: een luchtige cake die je in lagen kunt snijden. Met dit basisrecept voor biscuitdeeg kun je alle kanten op!


Meestal doe je tussen de lagen biscuitdeeg bijvoorbeeld slagroom, botercrème, room, jam of fruit. Als je een fondanttaart maakt, smeer je de taart rondom en bovenop af met botercrème en bekleed je hem daarna met fondant (of marsepein, maar dat vind ik zelf minder lekker). Een slagroomtaart strijk je af met slagroom, op de zijkanten plak je nougatine en bovenop maak je slagroomtoeven met fruit.

In veel recepten zie je dat de eieren, bloem en suiker in één keer worden gemixt en dat het beslag meteen daarna wordt gebakken. In dit recept (dat ik van Mannin van baksels.net leerde - al deed ik de volgorde ietwat anders omdat ik dat handiger vond) klop je eerst het eiwit met de suiker luchtig en schuimig, en spatel je daarna de andere ingrediënten er door heen. Dat is een beetje meer werk, maar het maakt wel echt verschil! Ik testte het voor jullie uit. Hier onder op de foto zie je wat het resultaat is... in beide gevallen precies dezelfde ingrediënten, maar het linker biscuit is bijna 2x zo hoog en dus véél luchtiger! En ook makkelijker om te snijden voor de laagjes van de taart.

Biscuitdeeg12.jpg

Ingrediënten voor 1 taart van ca. 24 cm. doorsnede

 • 150 gram eiwit (ca. 6 kleine eieren)
 • 150 gram fijne suiker
 • 12 gram citroenrasp (ca. 1 flinke citroen)
 • 150 gram eigeel (ca. 10 kleine eieren)
 • 150 gram tarwebloem


En zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Klop het eiwit in een vetvrije kom luchtig. Voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de suiker toe. Klop het eiwit op tot je er stevige pieken mee kunt maken.
 3. Kluts het eigeel door elkaar en spatel dit samen met de citroenrasp voorzichtig door het eiwit.
 4. Zeef de bloem boven het eiwit en spatel dit voorzichtig door het eimengsel. Niet helemaal gaan klutsen en roeren, want dan gaat alle lucht die je er net hebt ingeklopt er weer uit (en dan wordt je biscuit niet zo mooi hoog en luchtig).
 5. Vet een springvorm in met bakspray of een beetje boter. Schep het biscuit beslag in de springvorm.
 6. Bak de biscuit in ongeveer 28 minuten goudbruin in de oven.
 7. Haal uit de oven, laat 1-2 minuten afkoelen in de springvorm en keer hem daarna om op een rooster om verder af te laten koelen. Door hem ondersteboven te laten afkoelen, wordt de biscuit mooi plat aan zowel de boven- als onderkant.
 8. Als de biscuit helemaal is afgekoeld kun je hem in lagen snijden om de taart te vullen en af te maken.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.