Appelkruimel plaattaart met walnoten

Gepubliceerd op 18 juni 2016 om 17:00

Wat is een verjaardag zonder appeltaart? Zelfs al neem ik mij voor om dit keer géén appeltaart te maken, op het allerlaatste moment doe ik dat meestal tóch! Dit keer bakte ik last minute deze appelkruimel plaattaart met walnoten.


En nee, die was ik ook dit keer niet van plan om te maken. Ik zou een fondant- en een kwarktaart maken, en dan vond ik het wel mooi. Maar ja. Ik kon het niet laten, want appeltaart is veel te lekker.  En ik ben niet de enige die dat vind, want deze taart ging tot de allerlaatste kruimel op. 

Ik kon trouwens de bakplaat die ik voor deze taart in het hoofd had niet vinden, en dus gebruikte ik maar de grootste ovenschaal die ik kon vinden. Die was wel een beetje kleiner dan de bakplaat, met als gevolg dat de taart vrij hoog werd. Daar smaakte hij trouwens niks minder lekker om hoor! Hij kreeg er lekker dikke randen van. Ook niet verkeerd. Maar die kruimellaag, die is toch echt het aller aller lekkerst. Hmmm! :-)

Appelkruimelplaattaartmetwalnoot623-3.jpg

Ingrediënten voor 1 grote plaattaart

Voor het deeg:

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 400 gram tarwebloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 1 middelgroot ei
  • 8 gram vanillesuiker
  • flinke snuf zout

Voor de vulling:

  • 10 zoetzure appels (bijv. Elstar)
  • 100 gram rozijnen
  • 85 gram walnoten, in stukken gehakt
  • 130 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels kaneel
  • 3 eetlepels citroensap

Voor de kruimellaag:

  • 110 gram roomboter, koud
  • 150 gram bloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • snuf zout
  • poedersuiker om te bestrooien


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  3. Meng 130 gram suiker, de rozijnen, walnootstukjes, citroensap en kaneel door de appelblokjes. Zet daarna aan de kant.
  4. Vet een grote bakplaat in met boter of bekleed hem met bakpapier.
  5. Kluts het ei in een kommetje.
  6. Kneed 200 gram boter, 200 gram suiker, de bloem, vanillesuiker, het zout en het geklutste ei door elkaar. Kneed net zolang tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt. Dat kun je met een mixer doen, maar ik deed het gewoon met mijn handen, dat werkte het beste. 
  7. Bekleed met het deeg de bodem van de bakplaat en maak aan de zijkanten opstaande randjes met het deeg. 
  8. Verdeek het appelmengsel over het deeg.
  9. Nu moet je alleen nog de kruimellaag maken. Meng de bloem, suiker en zout in een kom door elkaar. Voeg de koude boter in kleine blokjes toe en kneed met je vingers tot een kruimelig deeg.
  10. Verkruimel het deeg over de taart.
  11. Bak de taart in 60 minuten in de oven goudbruin. Haal uit de oven en laat goed afkoelen. Strooi er wat poedersuiker overheen. Snijd de taart in vierkantjes.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.