Vlechtbrood, knoopbroodjes & een pestokrans

Gepubliceerd op 22 mei 2016 om 17:00

Dit weekend stond weer in het teken van bakken: ik maakte 2 vlechtbroden, een pestokrans en knoopbroodjes. Dat deed ik tijdens een workshop van Mannin van Baksels.net. Het vlecht- en knoopbrood is lekker zacht wit brood: dat werd bij thuiskomst meteen soldaat gemaakt door de mannen!


Er zijn heel veel technieken om een brood te vlechten of te knopen. Eerder maakte ik bijvoorbeeld al deze Turkse poğaça (foto's van hoe je ze knoopt staan bij het recept). Maar dat is natuurlijk niet de enige knoopmethode: je kunt ook een 8-broodje knopen, of een krakelingvorm maken, of... nou ja, de mogelijkheden zijn oneindig. Mannin heeft me er tijdens deze workshop weer een paar nieuwe bij geleerd! 

Vlechtbroodpestokrans102.jpg

Vlechtbroodpestokrans8.jpg

Vlechtbroodpestokrans25.jpg

En ook voor het vlechten van een groot brood zijn er heel veel methoden. Tijdens de workshop oefenden we het vlechten met 4, 5 en 6 deegstrengels. Uiteindelijk hebben we twee vlechtbroden met 4 deegstrengen gebakken. Dat was helemaal niet ingewikkeld - en dan heb ik niet eens dochters thuis bij wie ik het vlechten kan oefenen, haha! Onze jongens hebben zulk kort haar dat er alleen wat stekels in kunnen. :-) Zie hier voor de uitleg met foto's.

Vlechtbroodpestokrans18.jpg

Vlechtbroodpestokrans26-1.jpg
Mijn onderste vlechtbrood is een beetje uit balans geraakt, zoals je ziet :-) 

Tot slot bakten we nog een mooie pesto broodkrans. Daarvoor besmeer je een lap brooddeeg met pesto, die lap rol je vervolgens op en leg je in een cirkelvorm. Die snijd je daarna in, om elk broodstukje een beetje om te klappen zodat de binnenkant van het deeg (met de pesto-kringen er in) naar boven komen te liggen. Even bakken in de oven en klaar! 

Je kunt dit brood vullen met pesto, maar je kunt ook een totaal andere vulling gebruiken. Kaas & ui bijvoorbeeld (zie hier mijn kaas-ui broodjes), of kip-kerrie, gehakt, appel & rozijn... noem maar op. Ik had nog niet eerder een pestobrood gebakken, maar mijn spinaziebloem lijkt er qua vorm wel heel veel op. Die maak je met bladerdeeg, spinazie & feta. Ook erg lekker! 

Vlechtbroodpestokrans30.jpg
De vorm heeft nog wat meer vaardigheid van mijn kant nodig: hij is niet helemaal rond (en laat ik nou een perfectionist zijn...)!

Vlechtbroodpestokrans2-1.jpg

Na zo'n bakdag kwam ik pas aan het eind van de middag weer thuis. En eigenlijk zouden we iets heel anders eten als avondeten, maar de mannen besloten dat we het versgebakken brood meteen maar op moesten eten. Dus dat hebben we gedaan (hè, vervelend hoor!). Vooral het vlechtbrood en de knoopbroodjes vielen bij de jongens erg in de smaak. Lekker zacht witbrood, zonder harde korsten. Daar houden ze wel van! :-)

Meer informatie over deze workshop van Baksels.net vind je hier.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.