Baghrir (duizendgaatjes pannenkoeken)

Gepubliceerd op 9 mei 2016 om 17:00

Deze baghrir - Marokkaanse duizendgaatjes pannenkoeken - vielen erg bij de jongens in de smaak: in die gaatjes kun je namelijk héél véél suiker stoppen! :-)


Tijdens het bakken ontstaan er heel veel gaatjes in de pannenkoekjes. En dat maakt ze lekker luchtig! Alle suiker of honing verdwijnt moeiteloos in die gaatjes. Tot groot plezier van de jongens. Die bleven maar smeren "want er zit niks op, mem, zie je wel?"

En de smaak? Ze proeven uiteraard heel anders dan onze 'Hollandse' pannenkoeken. Voor baghrir gebruik je griesmeel, en er zitten geen eieren doorheen. Verder worden ze niet in boter gebakken zoals je dat met gewone pannenkoeken wel doet, dus ook daardoor is de smaak heel anders. Ik vond ze erg lekker met honing, de jongens aten er dus suiker op, en manlief at ze (heel on-Marokkaans, denk ik) met kaas en sambal. 

Als er trouwens geen gaatjes tijdens het bakken ontstaan, dan is het beslag waarschijnlijk te dik. Roer er dan nog een beetje extra water door heen.

Baghrir6-1.jpg

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks

 • 175 gram bloem
 • 500 gram griesmeel
 • 7 gram instant gist (1 zakje)
 • 15 gram bakpoeder (1 zakje)
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • flinke snuf zout
 • 1 liter lauwwarm water (+ evt. wat extra als het beslag wat te dik is)

 
En zo maak je ze

 1. Meng de bloem, griesmeel, gist, bakpoeder, suiker en zout in een kom door elkaar. Voeg al roerend het water toe en roer tot je een mooi beslag hebt. Dek de kom af met plastic en laat het beslag 1 uur rijzen. 
 2. Na een uur is het beslag flink gerezen en zitten er allemaal gaatjes in. Als het beslag wat aan de dikke kant is, roer er dan wat extra water doorheen. Als het beslag te dik is krijg je namelijk geen gaatjespannenkoek, maar een dikke koek zonder gaatjes. Je merkt het meteen! 
 3. Bak de baghrir in een droge koekenpan, zonder boter of olie. Zet het vuur niet te hoog en laat de bagrir gaar worden zonder 'm om te draaien. Je bakt deze pannenkoeken maar aan één kant; ze horen zo 'wit' te zijn.
 4. Lekker met honing of poedersuiker. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.