Pecan-kaneel tulband cake

Gepubliceerd op 19 april 2016 om 17:00

Een tulbandcake met kaneel & pecannoten én een geheim ingrediënt dat er extra smaak aan geeft. Je raadt nooit wat ik gebruikte voor deze smeuïge cake!

Tenzij je nu snel naar beneden scrolt (daar staat een foto) kun je vast niet bedenken wat dat ingrediënt is. Voor deze cake gebruikte ik... vanillepuddingmix! Ja, dat kan heel goed door een cake. Dat geeft er een extra volle, zoete smaak aan. Had je niet gedacht, hè?

Verder spatelde ik een mix van boter, kaneel & pecannoten door de cake. Dat zorgt voor een extra bite, maar ook voor een extra romige cake. Boter, hè... Niet de meest gezonde cake dus (maar je moet 'm ook niet in je eentje opeten, natuurlijk!). 

Je kunt er voor kiezen om de cake te bestuiven met poedersuiker of om er een glazuurlaag over te gieten, maar ik heb dat bewust niet gedaan. Dan zie je namelijk helemaal niet meer die mooie bovenkant met noten (zeg nou zelf, dat ziet er toch goed uit?). De foto's vind ik trouwens vreselijk, maar dat terzijde. Ik moest de cake 's ochtends vroeg op de foto zetten en dan is het licht vreselijk ('s winters in elk geval). Ik moet echt gaan onthouden dat ik dat NIET meer moet doen! :-)

Pecankaneeltulbandcake21-1.jpg

Ingrediënten

  • 110 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram kristalsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 300 gram bloem
  • 2 theelepels baking soda (of zuiveringszout)
  • 0,5 theelepel zout 
  • 2 pakjes Dr. Oetker kloppudding vanille (à 74 gram)
  • 125 gram zure room
  • 240 ml halfvolle melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 30 gram pecannoten, in stukjes gehakt

Voor de vulling

  • 100 gram pecannoten, in stukjes gehakt
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel bloem

 

En zo maak je 'm 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een tulbandcake in met boter en bestuif de binnenkant met bloem. Tik het overtollige bloem er weer uit.
  2. Verdeel de 30 gram gehakte pecannoten over de bodem van de tulbandvorm. Dit wordt straks de bovenkant van de cake. 
  3. Roer de bloem, baking soda, zout en puddingmix door elkaar. Zet daarna aan de kant.  
  4. Klop met een mixer de boter en suiker luchtig. Voeg de eieren toe en meng goed door elkaar. Doe daarna de zure room en vanille-extract er bij. Als je dat allemaal tot een luchtige massa hebt gemixt, voeg dan al mixend het bloem-puddingmengsel er bij. Klop goed door elkaar. 
  5. Roer de 100 gram gehakte pecannoten, de roomboter, kaneel en bloem door elkaar.
  6. Giet één derde van het cakebeslag in de tulbandvorm. Verdeel daarna de helft van het pecan-kaneel-botermengsel over het beslag. Giet vervolgens nogmaals één derde van het beslag in de vorm. Verdeel de rest van het pecan-kaneel-botermengsel over het beslag. Giet daarna de rest van het cakebeslag in de vorm. 
  7. Zet de cake in de oven en bak hem in 60-70 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt.
  8. Laat de cake minstens 30-60 minuten in de tulbandvorm met een theedoek er over heen afkoelen, voordat je hem er uit haalt. Als je de cake er te snel uit haalt, is hij nog warm en breekt hij heel gemakkelijk in stukken (en dat wil je natuurlijk niet!).

 

Meer foto's (& het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.