Hoera! Mijn blog is vandaag jarig! :-)

Gepubliceerd op 4 april 2016 om 13:00

Vandaag is Het keukentje van Syts één jaar online. Een heel jaar alweer! In de afgelopen 12 maanden kreeg ik van jullie vaak dezelfde vragen te horen. Met stip op één: “Hoe kun je nou al die lekkere dingen bakken & toch slank zijn?” :-) Maar jullie vroegen ook vaak: “Verdien je er iets mee?”, “Waar haal je de tijd vandaan?” en “Hoeveel bezoekers komen er eigenlijk op je site?” De antwoorden op die vragen lees je hier!


Alweer één jaar online. Dat had ik niet gedacht toen ik met mijn blog begon! Eigenlijk had ik helemaal niets bedacht; ik ben er gewoon zonder al te veel nadenken aan begonnen. Ik wist niet of andere mensen het leuk zouden vinden, al die recepten, en ik wist ook niet of ik het überhaupt wel  iets voor mij zou zijn. Maar wat is het leuk om te doen! En ik kreeg van jullie vaak vragen over mijn site. Hoog tijd dus om daar eens antwoord op te geven!

Fondanttaart40.jpg

Waar ik de tijd vandaan haal…
Wij hebben een gezin met drie jongens (van 4, 6 & 8 jaar) en ik werk 32 uur in de week. Hoe doe ik dat dan, al dat koken & bloggen? Nou ja, koken & bakken deed ik óók al voordat ik een website had. Het enige dat ik er nu bij doe is foto’s maken en het online zetten. Valt reuze mee dus ;-)

Nee, zonder gekheid: dat kost natuurlijk óók tijd. Maar ik vind het heel erg leuk om te doen. Waar iemand anders haakt, schildert of zelf gordijnen en kleding maakt, sta ik dus in de keuken & blog ik daarover. Het is gewoon een hobby! En daar vind je tussen alle bedrijven altijd wel tijd voor.

Overigens doe ik tussen die bedrijven door & naast mijn werk ook nog andere dingen, hoor. Boeken lezen bijvoorbeeld (heel veel). Spelletjes doen met de kinderen. Heen-en-weer tussen huis & school, voetbaltraining, tandarts, logopedist, KNO-arts, kinderen bij vriendjes ophalen, enzovoort. Met vriendinnen bijkletsen. Nu het weer mooier weer wordt ben ik veel in de tuin aan het werk (of ik zit daar te lezen met een kop thee). En ik sport. En verder is het hier – net als in andere gezinnen – van tijd tot tijd lekker een grote chaos en lap ik echt niet elke week de ramen, stapelt de was zich regelmatig op en zouden we echt wel wat vaker kunnen schoonmaken. Maar hé, dat is niet het belangrijkste in het leven, toch? :-) 

Fondanttaart36-1.jpg

Hoeveel bezoekers komen er op Het keukentje van Syts?
In één jaar tijd hebben ruim 21.000 mensen mijn website bezocht. 21.000!!! En met elkaar bekeken zij ruim 37.000 pagina’s. Ik weet niet wat jullie daar van vinden, maar voor een website dat zomaar in een middag is bedacht en waar geen goed doordachte communicatiestrategie aan ten grondslag ligt (Ha! Dat zou ik toch beter moeten kunnen!) vind ik dat vét veel. 21.000!!! Ik zeg het nog maar eens. En de laatste maanden gaan de statistieken echt met enorme sprongen omhoog.

Of ik er voor betaald krijg?
Nee - geen geld in elk geval. Wel veel reacties. En dat vind ik super leuk! Soms reageert iemand uit totaal onverwachte hoek. Van mensen die (dacht ik) helemaal niet van koken of bakken houden, en die dan een recept hebben gemaakt & het resultaat heerlijk vonden. Daar doe ik het dus voor! De website kost me overigens ook niets: het is gewoon een gratis site. Scheelt weer. Al moet je niet een lijstje gaan opstellen van wat ik aanschaf aan keukenspullen, haha! :-)

Fondanttaart26.jpg

Wat ik het liefste klaar maak…
Ik kook met veel plezier, maar het állerliefste bak ik! Taart, koekjes, cakes, en… brood. Goh, dat hadden jullie natuurlijk nog niet in de gaten! :-) Brood bakken vond ik altijd al leuk, en dat is het afgelopen jaar alleen nog maar méér geworden. Ooit had ik een broodbakmachine, maar die heb ik een paar jaar geleden de deur uit gedaan. Ik wilde zélf de controle hebben over de vorm & structuur van een brood. En dat betekent dus: zelf kneden, vormen & bakken! Veel leuker om te doen. En het mooie van brood is dat je – net als bij taart, koek & cake – lekker aan het bakken bent, maar dat het veel gezonder is. En dat kun je daarom dus ook veel vaker doen. Door de week heb ik er niet altijd tijd voor, maar elk weekend bak ik vers brood. Elke week weer wat anders!

Ga je nu ook een kookboek maken? Of er je werk van maken?
Ik heb absoluut geen concrete plannen. Vooralsnog heb ik écht niet het niveau van een professionele kok – en dat moet je wel hebben, vind ik, om een kookboek te maken of er je werk van te maken. Zo nuchter ben ik wel. Geen toekomstplannen in die richting dus. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt.

Fondanttaart50-1.jpg

Hoe kun je lekkere dingen bakken & toch slank blijven?
Je verwacht ’t misschien niet, maar ik ben zoveel gaan koken en bakken toen ik… mijn zwangerschapskilo’s wilde kwijt raken. Ja, echt! En ze zijn er af gegaan hoor: een paar jaar geleden ben ik bijna 20 kilo kwijtgeraakt (en ik heb ze nog niet weer terug gevonden). Ik ging toen bewust op mijn voeding letten en vond onze wekelijkse menu’s zóóó saai. Steeds maar wéér macaroni, stamppot, chili con carne, aardappels met groenten… ik vond koken daardoor niet leuk. En dus besloot ik te gaan experimenteren met nieuwe ingrediënten en andere gerechten. Elke dag stond er iets anders op tafel. Wat werd koken toen leuk!

En het kan dus best: heel gevarieerd eten, mét lekkere dingen, en toch op gewicht blijven (of zelfs kilo’s kwijt raken). Wat de truc is? Voor mij is dat…

  • Maak afgewogen porties klaar. Dan weet je zeker dat je voldoende binnen krijgt, maar niet te veel: je kunt immers niet een tweede portie opscheppen.
  • Bak alleen taarten als er veel visite komt. Die helpen je met opeten! Dat geldt natuurlijk ook voor lekkere hapjes, cakes & koekjes.
  • Vries het in! Heel veel cake, gebak & koek kun je prima invriezen. Als ik een cake bak, eet ik één plakje, en wat er overblijft als de visite weg is gaat in plakjes de vriezer in. Zo nu en dan haal ik er een stukje uit. Zo eet je nooit te veel. Zie hier voor wat je allemaal kunt invriezen. 
  • Maak het halve recept. Wie zegt dat je persé 40 koekjes moet bakken, als het recept voor die hoeveelheid is geschreven? Deel het recept gewoon in tweeën, drieën of vieren. 5 koekjes maken kan net zo goed. Of een halve cake in een kleinere cakevorm.
  • Deel uit! Vrienden, buren & collega’s vinden het altijd leuk om te mogen proeven. En wat is nou specialer om te krijgen dan met veel liefde en zorg gemaakte koekjes of brood?

Ik ben er trouwens van overtuigd dat, als je een gezond gewicht wilt houden (of wilt krijgen), je gevarieerd en lekker mág eten. Ik geloof niet in diëten met shakes of waarbij je allerlei voedingsmiddelen rigoureus schrapt. Dat houdt je daarna immers nooit vol. Als je alle lekkere dingen schrapt krijg je daar alleen maar méér zin in, en bovendien weet je na zo’n dieet ook niet hoe je weer ‘gewoon’ moet eten. En dan komen de kilo’s er net zo hard weer aan. Dus gewoon blijven eten wat je anders ook altijd al at. Dat wil zeggen, eten als brood, fruit, groenten, pasta, rijst, aardappels, vlees, vis  - natuurlijk niet zakken chips en chocolade, als dat op je dagelijkse menu stond! J Al het normale voedsel, maar dan een beetje minder. En verder genoeg bewegen. Dan is er óók ruimte voor een lekker gebakje of stukje chocolade op zijn tijd! 

Fondanttaart55.jpg

Wat ik beslist nog eens wil maken…
O, er staat nog zoveel op mijn wensenlijstje om ooit nog eens te maken. Jésuite bijvoorbeeld – een Franse gebaksoort die wij afgelopen vakantie in Frankrijk ontdekten (zie ook hier). Dat kan ik overigens op korte termijn van mijn lijstje schrappen, want ik ga binnenkort samen met Mannin (van de weblog baksels.net) in de keuken aan de slag om ‘t te maken. Ik ben erg benieuwd of ’t ons lukt! En verder wil ik zeker nog eens baklava maken, en een vlechtbrood, croissantjes, chocolate chip cookie dough ijs, kaneel swirl brood, gado gado, cheesecake,  carrot cake, babka, ciabatta, stroopwafels, kaiserschmarrn, rollade, kip Parmezaan, gebraden ham, pizza lasagne, een pittige tajineschotel, kletskoppen, gevulde koeken, fudge, Millionaire bars… (hebben jullie nog even?). Mijn lijst is echt ein-de-loos lang, dus ik denk dat ik de komende jaren nog wel wat heb te doen!


Nou, wat een verhaal zeg. Het afgelopen jaar is echt voorbij gevlogen. En wat heb ik er een plezier in. Dat laatste komt vooral door jullie & al jullie positieve reacties. Dank jullie wel daar voor!

Groetjes, SytskeP.S. Deze lekkere taart bakte ik tijdens een workshop van Mannin, van baksels.net. Ik had nog nooit een fondanttaart gebakken (dat kan nu dus van mijn lijstje ;-)) en wilde wel eens weten hoe je zo’n lap fondant netjes om een taart krijgt, zonder scheuren en vouwen. En je ziet ‘t: ik weet nu hoe het moet!

’t Is wel enorm veel werk trouwens, zo’n fondant taart. En ik dacht nog: ach, dat hoef ik echt niet vaker te doen, want de eerste die bij ons thuis jarig is, is Wander (hij wordt in juni 7). En hij houdt niet van taart. Maar ja, zoiets moet je natuurlijk nooit hardop zeggen… want Wander – die echt nóóit gebak eet – vond ‘m héérlijk. “Zo’n taart wil ik op mijn verjaardag, mem!” Oooo... nu moet ik tóch flink aan de bak, dus!

Reactie plaatsen

Reacties

Geertje Kievit
8 jaar geleden

Gefeliciteerd Sytske, met deze mijlpaal!
Fantastisch waar je ons van laat meegenieten alle lekkers en je leuke berichtjes!
succes en plezier verder!
Groetjes Geertje!

Annemarie
8 jaar geleden

Altijd leuk ff je recepten lezen.
Gefeliciteerd met je eenjarig jubileum. .
Blijf LEKKER doorgaan!

Anne
8 jaar geleden

Gefeliciteerd met je blog! Ontdek hem nu pas via Instagram en er staan genoeg receptjes die ik echt moet proberen.. Ik zie dat kaiserschmarrn op je to-bake-lijstje staat, ben benieuwd of het zonder frisse berglucht ook zo lekker smaakt, hihi!