Sheperd's pie

Een shepherd's pie is een klassiek Brits gerecht waar geen standaard recept voor is: iedereen maakt het weer anders klaar. Dit is de hoe ik 'm maakte, met o.a. doperwten, wortel, gehakt & lekker veel kruiden.


Een Sheperd's pie wordt ook wel cottage pie genoemd. Het is een Engelse ovenschotel, met 
runder- of lamsgehakt en aardappelpuree. Vroeger was het een gerecht voor de armen, de 'cottagebewoners'. Het gerecht werd toen vooral van vleesresten gemaakt. Inmiddels is het niet meer een armeluisgerecht, je kunt het in elke pub eten.

Zo, weten jullie dat ook weer. Vaak zoek ik de achtergond van een recept even op internet op. Dat vind ik leuk om te weten, jullie ook?  

Eén tip bij dit recept: kook de wortel echt even kort voor, want in de wok wordt de wortel niet zacht. De eerste keer dat ik dit gerecht maakte, had ik de wortel rauw in de wok gegooid en moest ik alles héél lang roerbakken. Daarvoor voegde ik extra bouillon toe, wat er in resulteerde dat de ovenschotel veel te zout werd :-S Kortom, zachte wortels gebruiken en geen extra bouillon of zout toevoegen! Dan krijg je een heerlijke schotel.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de aardappelpuree:

  • 450 gram aardappelpuree
  • 2 plakken cheddar cheese, in stukjes
  • knoflookpoeder, peper, zout

Voor de vulling:

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote wortel, in stukjes gesneden en kort voorgekookt
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 200 gram gekruid gehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • snuf peper
  • snuf knoflookpoeder
  • 1 theelepel bbq vleeskruiden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 120 ml groentebouillon
  • 1 theelepel worcestersaus
  • 140 gram doperwten

En verder:

  • handje pittige geraspte kaas

 
En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verhit wat olie of boter in een wok. Voeg de ui en bleekselderij toe en wok zo'n vijf minuten. Doe op het laatst de voorgekookte wortel er bij. Haal de groenten uit de wok en zet ze in een bakje even aan de kant.
  3. Bak het gehakt in de wok rul. Strooi de bloem over het vlees en bak kort totdat de bloem een beetje bruin is. Voeg dan de groenten toe, samen met de peper en bbq kruiden.
  4. Doe de tomatenpuree, bouillon, worcestersaus, knoflookpoeder en doperwten er bij. Roerbak alles kort. Doe het vlees-groentemengsel daarna in een ovenschaal.
  5. Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en knoflookpoeder. Meng daarna de stukjes cheddarkaas door de aardappelpuree. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschotel. Strooi er daarna wat geraspte kaas over heen. 
  6. Schuif de ovenschotel in de oven en bak in 30 minuten gaar. Als je de schotel in de oven schuift terwijl alle ingrediënten nog warm zijn, dan hoeft hij er maar 15-20 minuten in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.