Snert

Snert112.jpg

Wij zitten al helemaal in de winterkost. En wat past er beter bij koud weer dan snert? Ik maakte dus een flinke pan lekker stevige snert met véél vlees.

In snert hoort veel vlees, aldus mijn man. Want zo maakte zijn moeder het vroeger ook altijd. Het is natuurlijk een onmogelijke opgave om te wedijveren met een beroemd gerecht van je schoonmoeder (kan nóóit net zo lekker worden, toch?). Maar ik heb me er op basis van de omschrijvingen van manlief toch maar aan gewaagd. 

En... hij was méér dan tevreden. Het was natuurlijk niet helemaal hetzelfde als de snert van zijn moeder, maar dit was óók erg lekker. Ik mag het vaker klaarmaken! Missie geslaagd dus :-)

Lekker met een stukje roggebrood met spek of kaas er bij. Het is stevige snert en vult behoorlijk, dus schep niet meteen te grote borden op. Heb je nog een heleboel over? Je kunt de snert prima invriezen. Vries het in éénpersoons porties in: dat ontdooit namelijk sneller én je kunt gemakkelijk voor het juiste aantal personen snert uit de vriezer halen.  

Ingrediënten voor ca. 6 personen

 • 2 liter water
 • 500 gram spliterwten
 • 2 sukadelappen, in kleine stukjes
 • 200 gram soepgroente
 • 150 gram spekreepjes
 • 150 gram aardappeldobbelsteentjes (ik gebruikte dobbelsteentjes uit de vriezer, maar zelf gesneden van aardappels of uit de koeling kan natuurlijk ook prima)
 • 1/2 rookworst, in plakjes
 • 6 bouillonblokjes (van Maggi)

 

En zo maak je het

 1. Breng het water aan de kook.
 2. Voeg als het water kookt de spliterwten en de blokjes sukadelappen toe. Laat 1,5-2 uur zachtjes koken; af en toe even roeren.
 3. Voeg de bouillonblokjes, groente, spekreepjes, aardappelblokjes en rookworst toe aan de snert. Laat op laag vuur nog 1 uur zachtjes koken. Roer op tijd even door, want de snert is nu veel dikker en koekt dus ook makkelijker aan.
 4. Serveer met een paar plakjes rookworst er op (dat hoeft niet, maar staat wel leuk). 


Snert10_vk.jpg
Snert22_vk.jpg
Snert11_vk2.jpg
Snert28.jpg
Snert11_vk.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.