Home » Recepten » Koekjes » Swirl cookies

Swirl cookies

2014-11-07144507-1.jpg

Deze koekjes had ik al heel vaak voorbij zien komen op internet en ze zagen er zó vrolijk uit... die móest ik wel een keer maken! 

Over het resultaat was ik niet 100% tevreden, maar ik deel de koekjes toch met jullie. Ze smaakten namelijk wel prima en de jongens waren er erg over te spreken (kleurtjes! spikkels!). En dat is natuurlijk het belangrijkste!

Ik had alleen zelf de koekjes wat steviger verwacht, maar ze blijven vrij zacht. En de kleuren waren lang niet zo fel als op al die mooie foto's op Pinterest. Maar goed. Dat kan ook aan de kleurstof liggen die ik heb gebruikt. 

 

Ingrediënten voor 24 koekjes

  • 2 kopjes bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 2/3 kopje fijne suiker
  • 1/4 kopje kristalsuiker
  • 280 gram ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel vanille-extract

Extra voor het gekleurde deeg:

  • 1/2 theelepel amandelextract
  • kleurstof
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 kopje spikkels

 

Bereiding

  1. Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar. Mix daarna de boter er door heen. Voeg tot slot de vanilleextract toe en maak een bal van het deeg.
  2. Verdeel het deeg in tweeën. Voeg aan één helft de amandelextract, kleurstof en 2 eetlepels bloem toe en meng goed door elkaar. 
  3. Doe beide deegballen tussen twee vellen bakpapier en rol beide ballen uit tot een platte rechthoek van ongeveer een halve centimeter dik. Leg beide deeglappen tussen het bakpapier twee uur in de koelkast. 
  4. Doe de spikkels in een ondiepe rechthoekige schaal (bijvoorbeeld een ovenschaal).
  5. Haal het deeg uit de koelkast en haal het bakpapier er af. Leg de gekleurde deeglap boven op de andere deeglap. 
  6. Zodra het deeg weer wat zacht is, rol je het op zodat je één lange worst krijgt. Rol de deegworst door de spikkels, zodat het helemaal bedekt is met spikkels. Wikkel de spikkelrol in plastic en leg minstens vier uur in de koelkast. 
  7. Verwarm de oven voor op 165 graden.
  8. Snijd plakken van ongeveer 0,5 centimeter dek en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze niet te dicht op elkaar, de koekjes lopen uit tijdens het bakken.
  9. Bak de koekjes in ongeveer 15-17 minuten gaar, of totdat ze niet langer glanzen.

 

 

2014-11-07144507_vk.jpg
2014-11-07144507_vk2.jpg

Tip: in veel Amerikaanse recepten worden Amerikaanse maten gebruikt, zoals cups. Dat kun je allemaal om gaan rekenen naar grammen, maar dat is een hele klus: één kop bloem weegt bijvoorbeeld niet even veel als één kop havermout. Het is het handigst om gewoon ook Amerikaanse maatbekers te kopen. Die vind je in allerlei winkels; ik kocht ze bij de AH! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.