Appelkoeken

Wat maak je als je een enorme zak appels krijgt? Nadat ik al een pan vol appelmoes en een enorme appelplaattaart met room had gemaakt, besloot ik om ook deze lekkere appelkoeken te bakken!

En ze zijn lekker hoor. Dat komt door de combi van zo'n lekker dikke kruimelige koeklaag en een amandelroomvulling met appeltjes. Vooral die dikke koekrand sprak de mannen hier thuis erg aan :-) 

Ik bakte 20 dikke koeken... en toen waren de appels nóg niet op, haha! Dus ik zal nog iets moeten bedenken om met de appeltjes te maken. Deze koeken hebben we ook nog niet op, trouwens: een groot deel is door visite op gegeten en ik gaf een zak koeken weg aan mijn schoonzusje. We aten er zelf natuurlijk een paar op en de rest heb ik maar in de vriezer gedaan. Dat kan prima! 

Ingrediënten voor 20 koeken

Voor het deeg

  • 340 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 285 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram geklutst ei
  • 10 gram geraspte citroenschil
  • 1,5 gram zout
  • 525 gram tarwebloem
  • 12,5 gram bakpoeder

Voor de vulling

  • 1 zakje dr. Oetker mix voor banketbakkersroom (140 gram)
  • 1 ei
  • 350 ml water
  • 175 gram amandelspijs
  • 3 zoetzure appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 6-8 eetlepels abrikozenjam

Verder heb je nodig

  • ronde bakringen
  • een ronde uitsteker die net wat groter is dan de bakringen

 

En zo maak je ze

  1. Mix met een mixer de boter met de suiker, het ei, de citroenrasp en het zout.
  2. Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed met de hand tot een soepel deeg zonder klontjes. Verpak het deeg in plastic en leg het een half uur in de koelkast.
  3. Doe de mix voor banketbakkersroom, het ei en 350 ml water in een kom en mix het tot een gladde massa zonder klontjes. Zet 10-15 minuten in de koelkast om op te stijven. 
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  5. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een deeglap van zo'n 7 mm dik. Steek met een ronde uitsteker die net een beetje groter is dan de bakringen cirkels uit het deeg. 
  6. Zet de bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de deegcirkels in de bakringen, zodat je deegcirkels met een opstaand deegrandje krijgt. 
  7. Weeg 175 gram banketbakkersroom en 175 gram amandelspijs af. Verbrokkel de amandelspijs boven de room en kneed het daarna met je handen door elkaar tot een zo egaal mogelijke massa. 
  8. Smeer op elk deegrondje 1-2 eetlepels van de amandelroom. Verdeel hierover heen de appelstukjes en druk goed aan.
  9. Zet de bakplaat in de oven en bak de koeken in ongeveer 25-30 minuten gaar.
  10. Haal de koeken uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen met de ringen er nog om heen. Haal daarna voorzichtig de ringen er om weg. 
  11. Verwarm de jam in de magnetron en bestrijk de nog warme koeken hiermee. Laat de koeken daarna helemaal afkoelen en bewaar ze daarna in de koelkast.


 

Reactie plaatsen

Reacties

J.M. Koppert
5 jaar geleden

Hoi Sytske,

Kan ik de appelkoeken ook in een muffinvorm/bakblik bakken? Of krijg ik ze er dan niet goed uit?