Home » Recepten » Cake » Karnemelkbroodcake met aardbeien

Karnemelkbroodcake met aardbeien

Karnemelkbroodmetaardbeien7.jpg

Het is eigenlijk geen brood, en het is ook niet echt een cake. Het is wél erg lekker, deze karnemelkbroodcake met aardbeien! En dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. 


Zoet en fris, zo smaakt deze broodcake. Niet té zoet, gewoon lekker. De karnemelk en aardbeien maken dit een luchtige cake - én het feit dat er maar weinig vet in zit. In een gewone cake zit vaak zo'n 200 gram roomboter, hier zit maar 80 ml zonnebloemolie in!

Ook leuk om te weten: dit beslag heb je in een kwartier klaar, zonder dat je er je complete keukeninventaris voor nodig hebt. Je mixer kan in de kast blijven staan, want je hebt genoeg aan een simpele garde. Je bent eigenlijk nog de meeste tijd kwijt aan het snijden van de aardbeien. 

 

Ingrediënten voor 1 broodcake:

  • 250 gram bloem + 1 eetlepel
  • 1 theelepel baking soda of zuiveringszout
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1 groot ei (op kamertemperatuur)
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 240 ml karnemelk
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 200 gram verse aardbeien, in kleine stukjes gesneden

 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet een cakeblik in (van ongeveer 12 x 22 cm). 
  3. Meng de bloem, baking soda, zout en kaneel in een grote kom.
  4. Meng in een andere kom het ei, de kristalsuiker en basterdsuiker door elkaar.
  5. Mix met een garde de karnemelk, zonnebloemolie en vanille-extract door het suikermengsel.
  6. Giet daarna al roerend (met de garde) de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Mix totdat er geen klontjes meer in het beslag zitten. Daarna niet langer door mixen, anders krijg je een taai brood.
  7. Snijd de aardbeien in kleine stukjes en roer er een eetlepel bloem doorheen. Dat voorkomt dat alle aardbeien straks naar de bodem van je broodcake zakken.
  8. Meng met een spatel de aardbeien door het beslag.
  9. Giet het beslag in de cakevorm, en bak de broodcake in 60 minuten gaar. Doe na een half uur baktijd een stuk aluminiumfolie over de cakevorm heen; anders wordt je broodcake te bruin aan de bovenkant. De broodcake is gaar wanneer een satéprikker er schoon uitkomt, zonder dat er deeg aan kleeft.
  10. Laat minstens een kwartier afkoelen in de cakevorm, voordat je de broodcake op een rooster zet om verder te laten afkoelen.


Karnemelkbroodmetaardbeien1.jpg
Karnemelkbroodmetaardbeien1_vk.jpg
Karnemelkbroodmetaardbeien5.jpg
Karnemelkbroodmetaardbeien21.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Geertje Kievit
2 jaar geleden

Heerlijk deze broodcake en mooi meegenomen dat dat hij niet vet is!
Groetjes Geertje!