Home » Recepten » Brood, ontbijt & lunch » Brood » Meergranen desem busbrood

Meergranen desem busbrood

Meergranendesembusbrood6.jpg

De zuurdesembroden die ik tot nu toe maakte, waren allemaal vloerbroden. Dit meergranenbrood maakte ik in een brood-bakblik. Dat bleek nog best lastig!

Een desembrood dat ik direct op de bakplaat bak, is meestal in 30 minuten wel gaar. Dit brood moest veel langer in de oven: pas na ongeveer 60 minuten was hij klaar.

En dat had ik eerst niet in de gaten, want de bovenkant zag er prachtig uit. Dus na 30 minuten wilde ik het brood uit het blik halen & toen bleef de helft van het brood en stukken van de zijkant onderin vastzitten... nog niet goed gaar. Vandaar dat je op de foto maar een half hoog brood ziet :-) De bovenste helft heb ik daarna verder afgebakken in de oven & het was echt een heerlijk brood, ook al zag het er wat misbakken uit. We hebben 'm tot de laatste kruimel opgegeten.

Zo'n halfgaar brood overkomt me niet nog een keer: inmiddels heb ik een bakthermometer - zo'n thermometer met een lange metalen pen, die je in het brood, vlees of de ovenschotel kunt prikken. Met dank aan een collega die 'm voor mij bij de IKEA haalde! Dus bij de volgende poging kan ik eerst meten of het brood van binnen al gaar is, voor ik probeer 'm uit het blik te halen.  

Ingrediënten voor 1 brood

 • 50 gram lijnzaad
 • 60 gram heet water
 • 180 gram zuurdesemstarter
 • 360 gram warm water
 • 270 gram bloem (van de molen)
 • 150 gram meergranenmeel
 • 120 gram speltmeel
 • 11 gram zout
 • handje zonnebloempitten

 

En zo maak je het

 1. Meng het lijnzaad met 60 gram heet water en laat 10-20 minuten wellen. 
 2. Meng de bloem, meel en zout met een garde door elkaar.
 3. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 4. Doe de droge ingrediënten en het lijnzaad er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
 5. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
 6. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. Als het deeg te plakkerig blijft, bestuif je werkblad dan met een beetje bloem.
 7. Vet een broodbakblik van 30 x 11 cm in met een beetje zonnebloemolie.
 8. Vorm het deeg in een langwerpige vorm en leg het met de naad naar beneden in het bakblik. Bedek het blik met een plastic en laat bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2x zo groot is geworden. Ik zette het deeg in de oven op 30 graden - daarin ging het rijzen prima!
 9. Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 10. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Strooi een handje zonnebloempitten over het brood en zet het broodbakblik in de oven. Bak het brood 20 minuten op 230 graden. Verlaag de temperatuur daarna naar 200 graden en bak nog 30-40 minuten. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  


Meergranendesembusbrood14.jpg
Meergranendesembusbrood4234.jpg
Meergranendesembusbrood62.jpg
Meergranendesembusbrood22.jpg
Meergranendesembusbrood3.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.