Gevulde varkenshaas in bladerdeeg

Varkenshaas in bladerdeeg, gevuld met ham & walnotenpesto ~ Wij eten gewoon lekker al vóórdat het kerst is een groot stuk vlees! :-) Met kerst gaan we namelijk gourmetten, dat wilden de jongens graag. En daar past zo'n varkenshaas niet echt bij, hè? 

Ik maakte een paar jaar geleden ook al een keer deze gevulde varkenshaas. Toen had ik een wat minder dikke varkenshaas. Die wilde een stuk beter oprollen - in tegenstelling tot het dikke stuk vlees dat ik nu had. Maar dat maakt op zich niet uit, hij is net zo lekker. 

Je kunt dit stuk vlees heel goed al een dag eerder klaarzetten. Rol 'm in het bladerdeeg & zet 'm afgedekt in de koelkast. Op de dag zelf hoef je 'm dan alleen nog maar met ei te bestrijken en in de oven te zetten. Handig! 

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1 varkenshaas (van ongeveer 500 gram)
  • 1/2 kopje verse basilicum (ca. 6 gram)
  • 15 gram walnoten
  • 30 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1-2 flinke plakken ham
  • snuf zout
  • snuf peper
  • 1 lap kant-en-klaar bladerdeeg uit het koelvak (bijv. van Tante Fanny)
  • 1 geklutst ei


En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de varkenshaas met een lang scherp mes in de lengte bijna doormidden - snijd hem niet helemaal door, maar houd aan één kant een randje over zodat de boven- en onderkant aan elkaar vast blijven zitten. 

3. Vouw de doorgesneden varkenshaas
    open. 

4. Leg de ham op de varkenshaas.
5. Maal de walnoten, basilicum, knoflook en
    olijfolie in een keukenmachine of blender tot
    een grove pesto. Smeer dit over de ham. 

6. Rol de varkenshaas in de lengte op. Het
    hangt er een beetje vanaf hoe goed dat
    rollen wil; als je een hele dikke varkenshaas
    hebt, dan gaat het wat minder makkelijk.
    Strooi wat peper en zout over de opgerolde
    varkenshaas. 
7. Leg de varkenshaas op de lap bladerdeeg.
    Rol mooi op; snijd overtollig bladerdeeg er
    af (niet weggooien!) & vouw de beide
    zijkanten van het bladerdeeg netjes naar de
    onderkant van de varkenshaas. Leg de
    varkenshaas op een met bakpapier beklede
    bakplaat of in een grote ovenschaal, met de
    naad van het bladerdeeg aan de onderkant.
    Steek uit het restje bladerdeeg een paar
    sterren en plak die op de varkenshaas.
9. Bestrijk de varkenshaas met het ei.

10. Schuif de varkenshaas in de oven en bak
      hem in 45 minuten gaar.



Reactie plaatsen

Reacties

Maple
een jaar geleden

Hoi hoi, is de vlees vervangbaar voor een ander soort? Zo ja, welke en wat kan dan beste aangepast worden? Ik eet zelf niet graag varkensvlees of kalkoen.