Appelkruimelcheesecake
Afgelopen najaar vierde mijn schoonzus haar verjaardag met een high tea. En vantevoren gingen wij samen een aantal nieuwe recepten testen. En voorproeven, natuurlijk! :-)
Deze appelkruimelcheesecake viel in elk geval heel erg in de smaak. 
Ingrediënten voor 18 taartjes
Voor de bodem:
- 10 vermalen biscuitjes
 - 2,5 eetlepel kristalsuiker
 - 1/4 theelepel kaneel
 - 6 eetlepels ongezouten boter, gesmolten
 
Voor de kruimellaag:
- 1/2 cup bloem
 - 1/4 cup havermout
 - 1/4 cup + 2 eetlepels lichtbruine suiker
 - 1/4 theelepel kaneel
 - 1/8 theelepel nootmuskaat
 - 1/8 theelepel zout
 - 1/4 cup ongezouten boter, koud en in blokjes
 
Voor de vulling:
- 240 gram roomkaas
 - 2/3 cup kristalsuiker
 - 2 grote eieren
 - 1/4 cup zure room
 - 1 theelepel vanille-extract
 - 450 gram (ca. 3 stuks) granny smith appels, geschild en in hele kleine stukjes gesneden
 - 2 theelepels citroensap
 
Bereiden
De bodem:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
 - Meng de koekkruimels met de suiker en kaneel. Giet de boter er bij en roer goed door elkaar.
 - Doe 18 cupcakevormpjes in één of twee muffinblik(ken) en verdeel het koekmengsel over de vormpjes.
 - Bak de bodem vijf minuten in de oven. Laat daarna afkoelen.
 
De kruimellaag:
- Meng de bloem, havermout, bruine suiker, kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar.
 - Voeg de koude boter toe en maak met je vingers een kruimelig deeg van het mengsel. Zet het kruimeldeeg in de koelkast.
 
De vulling:
- Meng de appelstukjes met de citroensap.
 - Mix de roomkaas en suiker door elkaar. Voeg de eieren toe, en daarna de zure room en vanille. Mix goed door elkaar.
 
De taartjes maken:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
 - Verdeel het roomkaasmengsel over de 18 cupcakevormpjes.
 - Verdeel de appelstukjes over de roomkaaslaag.
 - Strooi tot slot het kruimeldeeg over de taartjes.
 - Bak de taartjes in 23-25 minuten gaar.
 - Laat ze 30 minuten afkoelen en zet ze daarna drie uur in de koelkast.
 
Tip: lekker met een beetje karamelsaus!
                    
                    Tip: in veel Amerikaanse recepten worden Amerikaanse maten gebruikt, zoals cups. Dat kun je allemaal om gaan rekenen naar grammen, maar dat is een hele klus: één kop bloem weegt bijvoorbeeld niet even veel als één kop havermout. Het is het handigst om gewoon ook Amerikaanse maatbekers te kopen. Die vind je in allerlei winkels; ik kocht ze bij de AH!
Reactie plaatsen
Reacties