Gezonde kruidcake

De kruidcake van mijn moeder, die is zo lekker! Vorige week kreeg ik er weer een stukje van & dat smaakte zo goed dat ik er zelf ook meteen eentje wilde maken. Ik bakte een 'gezonde', zonder boter en kristalsuiker.

Ik heb geen idee wat voor recept mijn moeder precies gebruikt - in elk géén pakje. En mijn moeder kennende zit er ook geen boter in. Ik heb 't haar nog niet gevraagd (moet ik toch eens doen binnenkort) maar ben gewoon zelf de keuken in gedoken & gaan knutselen.

De boter skipte ik dus, en in plaats van suiker besloot ik andere zoetstoffen te gebruiken: honing, appelstroop en keukenstroop. Ik heb er niet heel veel van toegevoegd, dus als je 't liever nog wat zoeter hebt, kun je altijd meer door het beslag mengen.  

En deze kruidcake vraagt - wat mij betreft - om rozijnen, nootjes, sucade... nou ja, van alles er door heen. Wordt 'ie nog lekkerder van. Dat ga ik de volgende keer dus bakken!  

Ingrediënten voor 1 kleine cake

  • 200 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram speltbloem
  • 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 35 gram honing
  • 50 gram keukenstroop
  • 25 gram appelstroop
  • 200 ml water

 

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de meel, bloem, koekkruiden, kaneel en bakpoeder in een kom. Meng alles met een garde goed door elkaar.
  3. Voeg de eieren, honing, appelstroop, stroop en water toe. Mix het met een mixer in 1-2 minuten tot een glad beslag.
  4. Bekleed een klein cakeblik van 11 x 26 cm met bakpapier. Giet het beslag er in.
  5. Zet de cake in de oven en bak hem in 45-50 minuten gaar. Een satéprikker moet er schoon uit komen.
  6. Laat de kruidcake in het cakeblik 10-15 minuten afkoelen. Haal hem daarna voorzichtig uit het blik en laat hem op een rooster verder afkoelen.  
  7. Hoe langer de cake staat, hoe meer de kruiden er in trekken. Na een dag of twee komen de smaken nog beter tot hun recht!

 

Reactie plaatsen

Reacties

j.j. de Wolff
3 jaar geleden

koek