Home » Recepten » Taart & gebak » Perentaart

Perentaart

Perentaart28.jpg

Alleen al bij het zien van de foto's van deze perentaart krijg ik zin in een stukje. Ik kan 'm bijna ruiken! Hmmm. 

Een appeltaart heb ik al heel vaak gebakken. Ook altijd lekker (er gaat niks boven zelfgebakken appeltaart!), maar dit keer wilde ik eens wat anders maken. Ik was benieuwd of een taart met peer ook lekker zou zijn. En dat heb ik dus maar eens getest!

Ik gebruikte voor de taart harde conference peren. Geen overrijpe, want dan wordt het immers zo'n smotserige taart en dat wilde ik niet. Door het bakken werd de peer een stuk zachter, maar bleef toch stevig genoeg. 

En hoe hij smaakte? Ik vond 'm erg lekker (en gelukkig was ik niet de enige)! Het smaakt anders dan een appeltaart: die is wat zuurder. Door de peer is dit een wat zoetere taart. En dat smaakt ook heel goed! 

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes
Voor het deeg:

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 groot ei (2/3 voor door het deeg, 1/3 om de bovenkant van de taart mee te bestrijken)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 5 middelgrote harde conference peren
  • 3 eetlepels citroensap
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel

 

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Schil de peren en snijd ze in blokjes.
  3. Meng 50 gram suiker, de rozijnen, citroensap en kaneel door de perenblokjes. Zet daarna aan de kant.
  4. Vet een springvorm in met boter.
  5. Kluts het ei in een kommetje.
  6. Kneed 200 gram boter, 200 gram suiker, het bakmeel,vanillesuiker, een snuf zout en 2/3 van het geklutste ei door elkaar. Kneed net zolang tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt. Dat kun je met een mixer doen, maar ik deed het gewoon met mijn handen, dat werkte het beste. 
  7. Verdeel het deeg in drie even grote ballen. Bekleed met één bal de bodem van de springvorm. Met de tweede deegbal bekleed je de rand van de springvorm.
  8. Doe het perenmengsel in de taart.
  9. Met de laatste deegbal maak je de bovenkant van de taart. Je kunt er lange reepjes van maken en die kruislings op de taart leggen. Ik rolde de deegbal uit en drukte er met een koekvormpje allemaal sterretjes uit. Ziet er leuk uit! Al zie je daar natuurlijk niet zoveel meer van als je een puntje van de taart snijd. Maar oké.
  10. Bestrijk de bovenkant van de taart met het overgebleven geklutste ei.
  11. Bak de taart in 60 minuten in de oven goudbruin. Haal uit de oven en laat goed afkoelen. Snijd de taart in punten en serveer met een toef slagroom met wat kaneel er over!
Perentaart19.jpg
Perentaart25.jpg
Perentaart7.jpg
Perentaart28-1.jpg
Perentaart11.jpg
Perentaart31.jpg
Perentaart29.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.