Home » Recepten » Taart & gebak » Bosvruchten kruimeltaart

Bosvruchten kruimeltaart

Een kruimeltaart met bosvruchten: die wilde ik al tijden maken. Ik weet niet waarom, het leek me gewoon erg lekker. Ik bedacht er dus een recept voor en afgelopen weekend maakte ik 'm. En hij was inderdaad lekker!

Door al het fruit is het een lekker friszure taart geworden. Geen mierzoet gebak dus! Een toefje slagroom hoort er daardoor wel echt bij; dat zorgt voor een goede verhouding zoet-zuur. 

Eigenlijk was ik trouwens bang dat je nogal veel pitjes zou proeven in de taart, van de frambozen en bramen bijvoorbeeld. Maar daar proef je als de taart klaar is niets meer van terug. Viel weer mee dus!

Ik was in elk geval meer dan tevreden met de taart. Niet veel werk & hij smaakt erg lekker. Die gaan we vaker maken!

Ook lekker plaatgebak:


Ingrediënten voor 1 taart van 8 stukjes

  • 1 lage taart- of quichevorm van ca. 12x35 cm - maar je kunt ook gerust een ronde taartvorm gebruiken.

Voor de bodem:

  • 65 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 65 gram kristalsuiker
  • 135 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 klein ei (of 2/3 van een groot ei)
  • 1/3 zakje vanillesuiker
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 400 gram bosvruchten (vers of uit de diepvries)
  • Evt. 50 gram suiker

Voor de kruimellaag:

  • 75 gram roomboter, koud
  • 100 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • evt. poedersuiker

 

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de taartvorm in met boter.
  2. Meng de kristalsuiker, zelfrijzend bakmeel, vanillesuiker en zout voor de bodem in een grote kom door elkaar.
  3. Voeg de boter toe en kneed goed door elkaar. Voeg tenslotte het ei toe en kneed het deeg goed door elkaar tot je een mooie deegbal hebt. Ik deed dat gewoon met mijn handen, dat wilde beter dan met de mixer.
  4. Bekleed de bodem en de randen van de taartvorm met het deeg. Gebruik je een ronde taartvorm, maak dan zelf een laag opstaand deegrandje.
  5. Verdeel de bosvruchten over de taartbodem. Als je diepvriesfruit gebruikt, kun je ze gewoon bevroren laten. Bosvruchten zijn vrij zuur en fris. Mocht je liever wat meer zoetigheid willen, meng dan eerst 50 gram suiker door het fruit, voor je het over de taartbodem verdeelt.
  6. Nu moet je alleen nog de kruimellaag maken. Meng de bloem, suiker en zout in een kom door elkaar. 
  7. Voeg de koude boter in kleine blokjes toe en kneed met je vingers tot een kruimelig deeg.
  8. Verkruimel het deeg over de taart.
  9. Schuif de taart in de oven en bak hem in 50 minuten gaar. Haal hem uit de oven en laat afkoelen.
  10. Bestrooi de taart met een beetje poedersuiker. Serveer met een toef vers geklopte slagroom. Dat is lekker als tegenhanger voor het friszure fruit in de taart!

 

Bosvruchtenkruimeltaart14_vk-2.jpg
Bosvruchtenkruimeltaart8.jpg
Bosvruchtenkruimeltaart9.jpg
Bosvruchtenkruimeltaart3-1.jpg
Bosvruchtenkruimeltaart17.jpg
Bosvruchtenkruimeltaart19.jpg
Bosvruchtenkruimeltaart21.jpg
Bosvruchtenkruimeltaart23.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.