Home » Recepten » Koeken » Gekleurde Citroenkoekjes

Gekleurde Citroenkoekjes

Koekjes met vrolijke kleurtjes doen het altijd goed bij onze jongens. Deze een beetje zachte gekleurde citroenkoekjes vielen weer erg in de smaak! 

Eigenlijk wilde ik de koekjes heel simpel in het gesmolten smeltsnoep dopen. En dan even laten afkoelen en nog eens doen met de andere kleur. Dat werd 'm helaas niet, want het smeltsnoep bleef vrij dik. Dus het werd smeren in plaats van dopen, zoals je op de foto's wel kunt zien. Een beetje meer werk dus! Ik weet nog niet precies waar het 'm nou aan ligt, dat het smeltsnoep zo dik bleef. Aan mij? Aan het soort smeltsnoep? Iets om nog eens mee te experimenteren dus. 

Qua smaak maakt het overigens niet uit trouwens, want de koekjes smaken dus prima. De gekleurde laag proeft wel een beetje naar een soort witte chocoladelaag. En dat combineert prima met de citroensmaak van de koekjes, die daardoor niet te overheersend wordt. Lekker!

Ingrediënten voor 25 koekjes

 • 200 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 115 gram roomboter
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 medium ei
 • 1/2 eetlepel geraspte citroenschil
 • 1 theelepel citroensap
 • 1/2 theelepel vanille-extract
 • 2x 100 gram smeltsnoep, in 2 verschillende kleuren


Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar.
 3. Mix in een andere kom de suiker en de boter door elkaar. Voeg het ei, de citroenrasp en vanilleextract toe en meng goed door elkaar. Meng daarna beetje bij beetje de het bloemmengsel er door heen. Je hebt nu een nog aardig plakkerig deeg, dat hoort zo!
 4. Leg het deeg op een vel bakpapier en leg er een ander vel overheen (of vouw het vel er dubbel overheen, als je een groot vel hebt). Rol daarna met een deegroller het deeg uit tot een platte lap van ongeveer een halve centimeter dik. Als je zonder die vellen bakpapier het deeg wilt uitrollen, blijft het deeg aan je roller plakken... vandaar dus dat papier! :-) Als je een mooie plak deeg hebt, leg je het deeg met papier en al ongeveer 30 minuten in de vriezer, zodat het goed hard kan worden.
 5. Als het deeg hard is, haal je het uit de vriezer en steek je er mooie rondjes uit. Van de restjes deeg maak je een hoop, die je tussen twee vellen bakpapier legt en opnieuw uitrolt met je deegroller, zodat je er nog meer rondjes uit kunt steken. Als het deeg heel erg zacht wordt, leg je de deeglap nog even in de vriezer! Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. 
 6. Bak de koekjes in 12 minuten gaar, totdat de randjes nét goudbruin zijn. Laat de koekjes even op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster om helemaal af te koelen.
 7. Verwarm één kleur smeltsnoep au bain marie of in de magnetron, totdat het helemaal gesmolten is, zonder stukjes. Ik doe dat altijd au bain marie, want als ik het in de magnetron doe gaat dat altijd mis. Dan wil ik te snel of zo en brand het aan!
 8. Doop de koekjes tot de helft in de smeltsnoep, of besmeer de helft van elk koekje met een bolle kant van een lepeltje met smeltsnoep. Leg de koekjes op een vel bakpapier en laat het smeltsnoep helemaal uitharden.
 9. Herhaal stap 7 en 8 daarna met de andere kleur smeltsnoep. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.