Oliebollen

Gister bakte ik oliebollen in de oven (zonder vet dus!) & toen maakte ik er ook meteen een aantal 'gewoon' in hete olie. Dat had ik nog nooit gedaan, dus daar was het wel eens tijd voor! 

Dat was nog wel even een prutswerkje. Eerst was mijn beslag te dun, en was het resultaat oliebollen in de vorm van appelbeignets (best leuk, maar niet wat ik wilde). Daarna was het beslag beter, maar bleef eerst alles aan de lepel plakken. En dan krijg je dus oliebollen in de vorm van kippenpoten! :-D Uiteindelijk is het toch gelukt. Kan ik dat weer van mijn lijstje strepen...

Liever oliebollen zonder vet? Bak ze dan in een muffinvorm in de oven. Daarvoor gebruik je een iets ander recept; dat vind je hier.

Ingrediënten voor 30 oliebollen

  • 1 theelepel suiker
  • 120 ml handwarm water
  • 14 gram instant gist (2 zakjes)
  • 650 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 2 eieren
  • 460 ml halfvolle melk op kamertemperatuur
  • poedersuiker

 

En zo maak je ze

  1. Roer 1 theelepel suiker en de gist door het handwarme water. Laat dit 10 minuten staan. 
  2. Roer in een grote mengkom de bloem en zout door elkaar.
  3. Doe het gistmengsel en de eieren bij de bloem. Giet de melk er bij en roer alles goed door elkaar. 
  4. Dek de kom af met een theedoek of met plastic en laat het beslag bij kamertemperatuur 1 uur rijzen, totdat het beslag ongeveer twee keer zo groot is. 
  5. Verhit zonnebloemolie in een pan of in een frituurpan tot 180 graden.
  6. Schep met twee lepels bolletjes van het beslag en doe die in de hete olie. Bak de oliebollen in 4-8 minuten goudbruin. Als het beslag aan de lepels blijft kleven, doe de lepels dan eerst even in de hete olie. Is het beslag toch nog wat te dun? Roer er dan nog wat extra bloem door.  
  7. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
  8. Lekker met veel poedersuiker er over heen, natuurlijk!  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.