Appelflappen

Ik heb nog nooit oliebollen gebakken voor oudejaarsavond. Maar appelflappen, dat kan ik wel. En jij ook, want het is echt super simpel.

Eigenlijk vind ik zelfgebakken oliebollen wel het lekkerste, trouwens. Mijn vader bakte thuis op 31 december altijd een flinke schaal oliebollen. Die hadden dan van die gekke vormen: niet mooi rond, maar met allemaal uitstekende punten. En dat was nou precies wat ze zo lekker maakte!

 

Maar om ze nu ook zelf te gaan bakken, dat vind ik gewoon wat te veel gedoe. Die walmende olie die je door het hele huis ruikt... en wat een geklieder. Zoveel eten we er trouwens toch ook niet op, dus dat is al dat werk helemaal niet waard. Wij halen er wel een paar. En nee, die zijn lang zo lekker niet.

Maar goed. Appelflappen zelf bakken, dat levert lang zoveel vieze vaat niet op. En het is echt super simpel. Dus als jij ook niet van oliebollen bakken houdt, maak dan eens een paar appelflappen! 

Ingrediënten voor 4 appelflappen

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 friszure appel (bijv. Elstar), geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 1 theelepel kaneel
  • handje rozijnen
  • 2 theelepels suiker + extra om mee te bestrooien
  • 1 geklutst ei

 

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  3. Meng de appelstukjes met de kaneel, rozijnen en twee theelepels suiker.
  4. Verdeel het appelmengsel over de bladerdeeg: leg het in één hoek van elk plakje bladerdeeg. Niet te veel vulling er op leggen, want anders krijg je de flappen straks niet dicht. Laat ongeveer 1 cm langs de rand vrij.
  5. Vouw elke vel bladerdeeg diagonaal dubbel, zodat je een driehoek krijgt. Druk de randen met een vork op elkaar.
  6. Besmeer de appelflappen met het geklutste ei. Strooi over elke flap suiker.
  7. Zet de appelflappen op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 15 minuten goudbruin in de oven. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.