Volkorenbrood

Ken je dat? Dat je brood bakt dat heerlijk ruikt, een prima structuur heeft en precies smaakt zoals het moet, maar dat je toch niet 100% tevreden bent... :-) Mijn doel was een volkorenbrood met een ronde bovenkant, maar die werd vrij recht. 't Was wél lekker! 

Ik vraag me dan altijd meteen af waarom het niet ging zoals ik in het hoofd had. En dit brood maakte ik anders dan ik normaal gesproken doe. Dat is toch interessant, hè - zou het daar door komen? Voor dit brood gebruikte ik een poolish, een voordeeg. Dat maak je al een paar uur van tevoren. Met een poolish krijgt je brood meer smaak, het blijft langer vers en je hoeft het deeg minder lang te kneden.

Dat klinkt natuurlijk allemaal wel goed. Maar waar mijn broden anders mooi rond zijn, werd dít brood niet rond! Dus de volgende keer dat ik een volkoren brood ga bakken, doe ik dat zonder voordeeg. Eens kijken wat het verschil is. En wat ik ook nog kan veranderen: de 20 minuten die ik het deeg liet rusten, voordat ik het ging vormen. Dat doe ik anders ook nooit. 

Gelukkig is de smaak van een brood het allerbelangrijkste. En daar mankeerde niks aan, dat scheelt weer. Het brood was heerlijk en de structuur was ook goed. Dus we hebben 'm lekker opgegeten. Hier komt het recept! 

Ingrediënten voor 1 groot brood

Voor de poolish (voordeeg):

  • 300 gram volkoren meel
  • 300 gram water, op kamertemperatuur
  • 1,8 gram droge gist

Voor het deeg:

  • de poolish
  • 95 gram water, op kamertemperatuur
  • 300 gram volkoren meel
  • 11 gram zout
  • 3 gram droge gist
  • 18 gram zonnebloemolie

En verder:

  • een handje havermout

 

En zo maak je 'm

  1. Roer alle ingrediënten voor de poolish door elkaar. Dek de kom af en laat het zo 6-8 uur staan bij kamertemperatuur. 
  2. Roer het zout door het volkoren meel. Roer daarna de gist er door heen. Voeg de poolish, het water en de zonnebloemolie toe en kneed het deeg in zo'n 10 minuten met de standmixer tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Met de hand kneden kan ook, dan ben je waarschijnlijk wat langer bezig. 
  3. Leg het deeg in een met zonnebloem of bakspray ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 45 minuten rijzen. 
  4. Stort het deeg op je werkblad en druk met een platte hand de lucht er uit. Bol het deeg op, zet de kom er over heen en laat het deeg zo op je werkblad 20 minuten rusten. 
  5. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
  6. Druk het deeg nogmaals plat tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap.
  7. Druk van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg daarna op een warme plek een uur rijzen.
  8. Verwarm de oven intussen voor op 230 graden.
  9. Spray de bovenkant van het gerezen brood lichtjes in met water en strooi er daarna wat havermout over.
  10. Bak het brood 20 minuten op 230 graden;
    verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 10-20 minuten. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen.
  11. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kern- temperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het blik en laat afkoelen op een rooster.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.