Home » Recepten » Brood, ontbijt & lunch » Brood » Brood zonder kneden (no knead bread)

brood zonder kneden (no knead bread)

Houd je wél van zelfgebakken brood, maar níet van al dat 'gedoe' met kneden, rijzen & vormen? Dan moet je dit heerlijk zachte brood met een knapperige korst eens maken - zóóó super makkelijk! Je hoeft het namelijk niet te kneden: gewoon alles door elkaar roeren & dan hoef je bijna alleen nog maar te wachten tot het klaar is om te worden gebakken. 


Die wachttijd varieert: als je koud water gebruikt om het deeg te maken, dan moet het minstens 8 uur blijven staan. Maar je kunt het ook gerust 24 uur laten staan, of alles wat er tussen in zit. Dan kun je dus het deeg klaar zetten & als het jou uitkomt het brood bakken. Een uurtje eerder of later, dat maakt niet uit! Sneller bakken (en dus minder lang wachten) kan trouwens ook: gebruik dan heet water in plaats van koud water. Dan kun je al na drie uur gaan bakken. 

Dit brood maakte ik met 50% tarwebloem en 50% speltmeel, maar je kunt ook andere ingrediënten gebruiken. 100% tarwebloem bijvoorbeeld, of met een deel tarwemeel, of rogge, of maïs, of... je kunt er alle kanten mee op variëren! De volgende keer ga ik dit brood met noten of vijgen maken. Ook lekker... :-) 

Ingrediënten voor 1 brood

  • 195 gram tarwebloem
  • 195 gram volkoren speltmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel gist (0,75 gram)
  • 360 ml koud water

 

En zo maak je 'm

  1. Roer alle ingrediënten met een pollepel door elkaar. Dek de kom af met plastic en laat het deeg 8-24 uur bij kamertemperatuur staan. 
  2. Bestuif je werkblad met bloem. Stort het deeg er op - het is nu een heel plakkerig, nat deeg, dat hoort zo! 'Kneed' het deeg met een deegschraper 10-12 keer. Die deegschraper is echt onmisbaar, anders blijft alles aan je handen plakken. 
  3. Maak een bal van het deeg. Leg dit op een vel bakpapier en til het bakpapier daarna met deeg en al in een ronde kom. Doe er een theedoek over en laat het 30 minuten bij kamertemperatuur staan. 
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden. Laat een ovenbestendige braadpan of ovenschaal mét deksel mee verwarmen in de oven. 
  5. Als de oven op temperatuur is, haal je de hete pan of ovenschaal uit de oven. Haal de deksel er af, til het deeg met bakpapier en al in de hete pan/schaal en doe de deksel er weer op.
  6. Zet de pan/schaal in de oven en bak het brood 30 minuten met de deksel er op. Haal daarna de deksel er af, verwijder het bakpapier onder het brood, leg het brood weer in de pan/schaal en bak het brood nu nog 10-15 minuten zónder de deksel er op. 
  7. Haal het brood uit de oven (en ook uit de pan/schaal) en laat het afkoelen op een rooster. 


Tip: wil je het brood sneller kunnen bakken? Gebruik dan geen koud maar heet water. Je kunt dan al na een uur of 3 door naar stap 2. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Sytske
6 maanden geleden

Hallo Jesse, dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel moet lukken! Ik zou dan wel wat meer gist toevoegen – 1,5 theelepel in plaats van ¼ theelepel. Groetjes, Sytske

Reageer
jesse
6 maanden geleden

Hoihoi, is het mogelijk dit brood te maken met glutenvrij meel?

Reageer